Familia este locul de fabricare al moştenitorilor. Fiecare dintre noi moşteneşte un proiect familial care ţine seama de experienţele traite de părinţii noştri cu propriii lor părinţi şi care este constituit din numeroase proiecţii. El este produsul culturii şi al credinţelor familiale si se consolidează în jurul unui proiect patern şi al unui proiect matern.
SECRETELE DE FAMILIE
Reprezintă calea cea mai sigura de transmitere a repetițiilor transgenerationale, majoritatea secretelor de familie au legătură cu nașterea și moartea. Secretele de familie nu sunt neapărat acte condamnabile ale strămoșilor, În genealogie. copilul este produsul strămoșilor lui. Prețul secretului de familie este deseori plătit de cea de a treia generație, care nu are nicio legătură cu el. Cele mai frecvente secrete în cadrul unei familii vizează avorturi, adopţii, adultere, cazuri de incest, viol, dependenţă, boli, internări psihiatrice, închisoare, averi frauduloase. Odată cu evoluția societății acestor subiecte, li s-au adăugaț și altele care sunt ținute secret, precum SIDA, iar cancerul este un subiect tabu în numeroase familii.
Unele secrete de familie pot să atârne greu asupra viitorului unei familii și să împiedice dezvoltarea anumitor membri. Este vorba bineînțeles despre secrete care privesc atât sfera socială, cât și sfera privată. Secretele acestea bine păzite au ca scop protejarea unor membri ai familiei de un adevăr considerat, pe bună dreptate sau nu, ca fiind traumatizant.
Prețul secretului de familie este deseori plătit de cea de a treia generație, care nu are nicio legătură cu el.
Exemplu:
Imaginati-vă o stramoaşă care a trăit în secolul al XIX -lea care ținea ascuns un secret ‘’știut de toată lumea’’. Imaginați-vă reacţiile, familiei, prietenilor, față de această tânără, însărcinată și nemăritată.
Divulgarea secretelor provoacă rușinea celor în cauză ceea ce generează la rândul ei un sentiment de vinovăție transgenerational.
Rușinea este un sentiment neplăcut de inferioritate, nevrednicie sau de degradare în ochii celorlalți. Rușinea este negată, ascunsă, disimulată; exprimarea ei ar duce în mod iremediabil la excludere socială.
Rușinea reprezintă starea emoțională care sta la baza secretului.
''Ce o să spună lumea……?''
Copiii care cresc într-o familie cu secrete devin adeseori adulți care țin secrete!
Câteva exemple de secrete de familie:
1. REPETAREA PRENUMELUI ÎN ARBORELE GENEALOGIC
Acestea leagă acele persoane pe plan psihic și se repetă anumite pattern-uri.
2. REPETAREA DATELOR DE NAŞTERE.
Dacă te naşti în aceeaşi zi cu un ascendent din familia ta, poate fi vorba de un act neterminat sau de destinaţie cu secrete ascunse. Dacă te naşti la aceeaşi dată ca şi sora sau fratele tău, indică faptul că există preferinţă între fraţi sau faţă de ascendent.
3. DIFICULTATEA DE A CONCEPE UN COPIL.
Există posibilitatea existentei unui secret de familie referitor la un copil, Poate unuia dintre părinţi îi este frică, inconştient sau conştient, de naşterea unui copil. Trebuie cercetat ce obstacole au fost legate de concepţia copiilor.
Atunci când întâlnim cazuri de sterilitate, boli grave, homosexualitate, trebuie investigat cazul unui refuz de transmitere provocat de teama inconştientă de ceea ce s-ar putea transmite.
Părinții noștri sau bunicii au încercat, '' spre binele nostru'', să ne ocrotească atunci când eram copii, nespunându-ne nimic despre traumele lor: '' E spre binele tău să nu-ţi povestim despre război'' ; '' E spre binele tău să nu şti nimic despre deportare''; '' E spre binele tău să nu şti că bunicul a facut puşcărie''; '' E spre binele tău să nu şti ca străbunicul a fost frivol, a avut amante, familie dubla, copii nelegitimi''. Ei bine, ei lasă în urmă un șantier în care ne împiedicăm și ne rănim continuu.
Atâta vreme cât aceste secrete rămân în reţeţeaua familiei. istoria se repetă.
E timpul sa te eliberezi de Sigiliile Kamice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu