15.10.21

Curiozități despre animale, cum înțelegi mai bine viața animalelor

1.    Cangurul nu poate merge inapoi; are o saritura mai lunga de 12 metri si sare cu o viteza mai mare de 60 km/ora.

2.    Tepii ariciului nu sunt taiosi sau otravitori ci el aplica pe ei o saliva spumoasa care serveste doar la iritarea pradatorilor.

3.    Girafa nu poate scoate nici un sunet dar aude anumite sunete: guitatul, sforaitul si behaitul.

4.    Niciodata 2 zebre nu au aceeasi dispunere a dungilor. Daca mai multe zebre alearga in acelasi timp, pradatorul nu o mai poate urmari pe nici una! Este dependenta de apa si bea 14 litri de apa pe zi.

5.    Elefantul este foarte inalt, intre 3 si 4,5 m, cantareste 5.000-7.000 kg, mananca in jur de 225 kg de mancare pe zi si bea 90 litri de apa.

6.    Elefantul nu vede foarte bine dar urechile si nasul il ajuta, poate mirosi apa de la 4 km distanta si este singurul animal care nu poate sari.

7.     Liliacul este faimos pentru ca doarme ziua si zboara noaptea, vede in intuneric utilizand unde de sunet, sistem denumit “ecolocatie” ca sa stie ce este aproape si ce este departe. Undele sunt atat de fine, ca unele sunete nu le aude nici omul. Ele il fac sa stie si daca o insecta se apropie.

8.    Liliacul este singurul mamifer care zboara. In unele parti ale lumii liliacul ia locul albinelor in polenizarea florilor. Mananca insecte intr-o noapte cat jumatate din greutatea corpului.

9.    Blana ursului polar este alba pentru ca mijlocul firului de par din blana este gol si prin el se reflecta lumina mai mult decat in zapada si gheata; iarna, blana lui se coloreaza in galben. Pielea unui urs polar este neagra.

10.  Ursul polar este stangaci. Ursul polar poate inota continuu 100 de km.

11.  O singura oaie poate furniza suficienta lana pentru fabricarea a 14 pulovere.

12. O girafa are acelasi numar de oase in alcatuirea scheletului gatului ca si omul.

13. Iepurele isi foloseste piciorul din spate pentru a bate toba cu el in pamant avertizandu-si prietenii de apropierea unui pericol.

14. Gura delfinului este plina de colti ascutiti 12-200 si nu-si pierde nici unul in timpul vietii. Delfinii dorm cu un ochi deschis. Isi pot misca ochii in mod separat, uitandu-se cu unul intr-o directie si cu celalalt in alta directie.

15. Cel mai rapid inotator uman, poate inota cu o viteza de 10 km/ora. Delfinul poate inota cu o viteza de 60 de km/ora. Daca inoti langa un delfin si incepi sa te scufunzi, el intotdeauna te va impinge la suprafata.

16. Cimpanzeul este la fel de mare ca multi adulti umani, are 1,7 m inaltime daca sta drept. Un cimpanzeu invata sa se recunoasca intr-o oglinda, dar maimutele nu pot.

17. Cimpanzeul foloseste unelte. Baga un bat sau a un fir de iarba in cuibul de termite si-l scoate plin de termite. Foloseste pietre ca sa sparga alune.

18. Femela leu vaneaza mai mult de 90% din ceea ce mananca un grup de lei, in timp ce masculul prefera doar sa se odihneasca 20-21 de ore pe zi. Vanatul este mai intai mancat de leu, apoi de femele si ceea ce ramane mananca puii.

19. Cand un mascul leu pune stapanire pe un grup, el omoara toti puii. Intr-un grup, toti puii sunt copii masculului dominant.

20. Tigrul are si pielea cu dungi, nu numai blana. 2 tigri nu au aceeasi dispunere a dungilor. Dungile au rolul de camuflaj.

21. Camila poate calatori 5-7 zile fara mancare si fara apa. Cocoasa camilei nu este un depozit de apa ci, de fapt, este o cocoasa obeza in care aduna energie pentru atunci cand mancarea este greu de gasit.

22. Multe animale mor daca isi pierd un sfert din greuatea corpului, dar camila isi poate pierde aproape jumatate din greutatea corpului fara consecinte serioase. Cand gaseste apa, bea in 10 minute cat o treime din greutatea corpului ei.

23. Tatal emu ingrijeste puii cam un an si jumatate.

24. Strutul este cea mai mare si mai grea pasare din lume si pasarea care alearga cel mai repede (70 km\ora). Strutul are cei mai mari ochi dintre toate pasarile. Strutul are cele mai mari oua dintre toate pasarile (un ou cantareste 1,400 kg).

25. Unele specii de vulturi pot zbura la altitudini mai mari de 11,5 km.

26. Vulturul are vederea foarte buna si isi poate vedea prada si de la 1,5 km distanta daca este in varful unui copac.

27. Este stiut faptul ca pinguinii care traiesc in ape foarte reci isi depun ouale si la temperaturi mai scazute de -62 C° sub 0 C°.

28. Pentru multi pinguini este o problema cum sa se racoreasca nu cum sa se incalzeasca. Unii dintre ei traiesc si in arii foarte calduroase din Australia sau Africa.

29. Ochii bufnitei sunt foarte mari, ocupa jumatate din marimea capului. Bufnita nu-si poate misca ochii, de aceea are gatul foarte flexibil.

30. Flamingo ia apa in ciocul lung, o lasa apoi sa se scurga ramanandu-i in gura doar micile insecte si animale de apa - asa isi face pranzul.

31. Flamingo are penele roz de la anumite substante gasite in hrana ei, substante asemanatoare cu cele care dau morcovului culoarea portocaliu.

32. In lume sunt mai multe gaini decat oameni. Numai in Anglia sunt 30,6 milioane de gaini care fac oua, ceea ce inseamna o jumatate de gaina pentru fiecare membru al populatiei. 807 milioane de pui sunt consumati in fiecare an in Anglia.

33. Se estimeaza ca o ciocanitoare bate pe zi in copaci cam de 8.000-12.000 de ori. O ciocanitoare poate ciocani de 20 de ori pe secunda.

34. Broasca poate supravietui saptamani intregi temperaturilor foarte joase sau foarte ridicate chiar daca isi lasa mai mult de jumatate din corp sa inghete. Broasca exista cam din vremea dinozaurilor.

35. Unele broaste cum ar fi cea din desertul australian, pot astepta chiar si 7 ani sa ploua. Se ingroapa in pamant, se inconjoara intr-o gogoasa transparenta, matasoasa, facuta chiar de pielea ei.Broasca testoasa exista pe pamant de dinaintea dinozaurilor si poate trai mai mult de 100 de ani. Broasca testoasa nu are dinti.

36. Crocodilul are pleoape transparente care se inchid cand se scufunda si il lasa sa vada prin apa.

37. Crocodilul nu-si poate scoate limba afara din gura.

38. Cobra este singurul sarpe care isi face cuib pentru oua. In corpul femelei, ouale se formeaza ca un sir.

39. Cobra poate sta vertical cu o treime din lungimea corpului.

40. Cobra este cel mai veninos sarpe din lume; veninul cobrei a fost studiat de oamenii de stiinta pentru obtinerea antidotului impotriva muscaturilor de sarpe.

41. Cu fiecare rand de piele schimbat, in coada sarpelui cu clopotei mai apare un clopotel; un sarpe adult nu are mai mult de 7-8 clopotei.

42. Din cauza cunostintelor superioare de inot broasca testoasa de apa este capabila sa migreze distante lungi de 3.340 km. Nu se stie de ce ele se intorc intotdeauna sa-si depuna ouale pe plaja pe care s-au nascut.

43. Tarantula nu este un paianjen veninos. In unele cazuri, intepatura lui este ca o intepatura de albine. Exista insa si specii a caror intepatura provoaca probleme de respiratie.

44. Mai multi oameni au frica de paianjeni decat numarul celor care mor din cauza lor. Este mult mai probabil sa fii omorat de dopul de la o sticla de sampanie decat sa mori muscat de un paianjen.

45. Pe pamant sunt mai mult de 4 milioane de milioane de furnici. O colonie de furnici include mai mult de 20 de milioane de furnici.

46. O furnica poate cara de 50 de ori greutatea corpului ei si poate trage de 30 de ori greutatea corpului. Furnicile nu dorm niciodata.

47. Pentru a se proteja, unii fluturi au invatat sa zboare ca alte insecte pe care inamicii lor nu le mananca in mod normal. Unele specii de fluturi nu traiesc decat cateva zile.

48. Sunt mai mult de 1.400 de specii de scorpion in lume. Scorpionii nasc pui vii, nu din depunerea oualelor.

49. In jur de 80% din animalele planetei sunt insecte.

50. Exista 20.000 de specii de albine in lume. Albina este cea mai importanta insecta pentru ca ajuta la inmultirea florilor. In 5 minute, o intreaga colonie de albine pot omora o vaca prin intepaturi. Dupa ce albina isi pierde acul, ea moare.

51. O lacusta poate sari o distanta mai mare de 20 de ori decat lungimea corpului ei. Dar un purice poate sari de 350 de ori marimea corpului lui. Este ca si cum un om ar sari lungimea unui stadion de fotbal.

52. Se estimeaza ca intr-un an o colonie de albine poate produce intre 180 si 225 kg de miere.

53. Rechinii au un excelent simt al mirosului si sproape ca-si folosesc tot creierul pentru asta. Rechinul nu are oase ci numai cartilagii.

54. Cel mai mare rechin este rechinul balena care poate ajunge la 21,3 m lungime. El inoata la suprafata apei. Nu mananca pesti sau alte pradatoare ci se hraneste cu plancton pe care il filtreaza din apa pe care o inghite.

55. Mai mult de jumatate din cele 370 de specii de rechin existente au o lungime mai mica decat 1m cand sunt la maturitate.

56. Masculul calut de mare este singurul mascul insarcinat. El are un marsupiu in care copiii traiesc pentru o vreme ca si mama cangur.

57. Mama tipar poate produce 20 de milioane de oua in toata viata ei. Ouale plutesc chiar si un an deasupra apei pana sa fie fecundate.

58. Socurile electrice pe care le emit anumite specii de tipari sunt generate de muschi modificati, inlantuiti intre ei. Tiparii isi folosesc 4/5 din toata lungimea corpului pentru emiterea socurilor electrice.

59. Exista peste 300 de specii de pesti care au nume ciudate la fel ca “pestele leu” - pestele piatra, pestele scorpion, etc. Pestele leu are gura suficient de mare ca sa inghita pesti mai mari decat corpul lui.

60. Daca un peste leu inteapa o persoana, durerea se simte imediat, ii amortesc membrele, apar probleme cu respiratia si chiar se poate sa-i trebuiasca luni de zile pana se recupereaza.

61. Cand crabul creste, el trebuie sa-si gasesca alta carapace pe care o probeaza asa cum tu probezi haine.

62. Pentru a se apara, caracatita poate secreta o substanta neagra care coloreaza apa sau isi poate schimba rapid textura pielii. Caracatita testeaza cu ventuzele daca ceva este amar, dulce sau acru si tot prin ele stie daca ceva este rotund sau coltos. Caracatita nu aude, este complet surda.

63. Pestii au simtul gustului foarte dezvoltat. Unele specii nu au papile gustative numai in gura, ci si in piele sau uneori in inotatoare.

64. Limba balenei albastre este de marimea unui elefant. Te vei intreba, fireste, atunci cat cantareste o balena albastra? Cat 30 de elefanti? raspunsul este: "Ei, bine, da, cat 30 de elefanti!"

Niciun comentariu: