Primăvara a venit cu alaiul ei de flori iar în cinstea ei grădinile prind culoare și treptat, treptat, albul imaculat al pâlcurilor de ghiocei este luat de movul toporașilor, rozul zambilelor, galbenul brândușelor, alb-argintiul ghiocelului... Abia ce ghioceii și-au scuturat petalele, violetele vin să umple crângurile și grădinile cu parfumul lor și, pe măsură ce pământul se încălzește, florile se deschid ca niște aripi de fluturi movalii deasupra frunzelor, ca niște inimioare verzi.
Legenda spune că Violeta era o fată săracă și modestă, fără părinți, care trăia în Împărăția Florilor. Ea se îndrăgostește de un prinț pe care-l întâlnește într-o zi în timp ce-și împletea o coroniță cu flori. La rândul său și prințul se îndrăgostește si el de Violeta și-i cere acesteia să se căsătorească cu el. Din păcate însă, prințului îi fusese ursit să nu se poată căsători înainte de a omori zmeul din pădurea întunecată.
Prințul pornește în căutarea zmeului și-i promite Violetei că, după ce va omorî zmeul, se va întoarce să o caute și o va lua de soție. 12 ani îl așteaptă Violeta pe prinț, timp int care împletește coronițe de flori de culoare albastru închis, care mai apoi vor fi numite Violete. După 12 ani, prințul se întoarcere si o găsește pe Violeta în același loc, terminând de construit un cort din împletitură de violete, care le va fi celor doi castel.
Imediat a cerut-o de sotie, ca să-i însenineze cu zâmbetul ei cald zilele mohorâte de iarnă din imperiul lui de gheață însă, părinții fetei nu au primit cu bucurie cererea dar, de teamă ca iarna va pune stapana pe satul lor, s-au invoit sa-i dea mireasa. Astfel Violeta a plecat pentru totdeauna din casa părinților, dar s-a rugat de rege, tatăl prințului să le lase părinților un un dar de preț, care să le amintească de ea in fiecare primăvară. În urma pașilor ei, au răsărit micuțele violete, delicate ca frumoasa fată si cu parfum suav, ca și sufletul ei curat.
Simbolizare - violeta este simbol al iubirii eterne și al fertilității.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu