Liliacul simbolizează primăvara însăși, reînnoirea exterioară și interioară, dar și încrederea. Liliacul alb vorbește despre puritate și inocență, poate chiar despre perioada copilăriei și a tinereții, liliacul violet poartă umbre de mister cu sine și simbolizează spiritualitatea, cel albastru-fericirea, pacea și liniștea, liliacul în culoarea magenta–iubirea, pasiunea, bucuria de a trăi (și de a fi în viață), bucuria de a învinge încercările vieții, cel liliachiu (violet deschis)–prima iubire sau emoțiile primei iubiri, liliacul roz–dragostea pură și prieteniile puternice.
Mitologia greaca ne povestește că zeul pădurilor și câmpiilor, tânărul Pan, a întâlnit-o într-o dimineață pe frumoasa nimfă Singa și a rămas fascinat de grația ei. Însă, in momentul in care a incercat să-i vorbeasca, aceasta s-a speriat si a fugit.
Captivat de frumusețea ei, a urmărit-o, a răpit-o și a ascuns-o într-o pădure... Singa era foarte speriată și ca să scape de zeul Pan s-a transformat într-un arbust cu flori frumoase și plăcut mirositoare iar Pan a fost foarte intristat și a început să colinde singur padurile, făcând bine tuturor celor care îi ieșeau în cale... Așa a apărut liliacul pe pamant. Se spune că de la această legendă provine numele latin al florii de liliac...
Liliacul simbolizează primăvara însăși, reînnoirea exterioară și interioară, dar și încrederea. Liliacul alb simbolizează inocența tinereții, iar liliacul mov, primele emoții ale iubirii și tocmai de aceea liliacul înflorește primăvară (aprilie-mai), în anotimpul iubirii.
Dacă ați iubit vreodată cu adevărat, este imposibil să uitați mirosul florilor de liliac care inundă văzduhul nopților de aprilie-mai.
"Sub liliac, sunt păsări dulci ce nu mai tac,
Concert de voci mângâietoare
Sărmani cu inimi gemătoare,
Uitaţi, dormiţi sub liliac."
(Primăvara – Alex. Macedonski)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu