Se spune că lalelele au apărut, pentru prima dată, acum sute de mii de ani într-o zonă cuprinsă între nordul Chinei și sudul Europei iar povestea lor este plină de intrigi, înșelătorie, furturi și inimi frânte.
Conform unei legende persane, în legătură cu laleaua roșie, se spune că un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de frumoasa Shirin. Când tânărul a aflat că fata de care el s-a îndrăgostit a fost ucisă a fost atât de copleșit de durere încât s-a sinucis sărind cu calul său de pe marginea unei stânci.
Legenda spune că acolo unde cădeau picaturi din sângele său aparea câte o lalea roșie iar astfel laleaua roșie a devenit simbolul iubirii perfecte, iubirii eterne sau pasionale. De asemenea, se mai spune că centrul lalelei reprezintă inima celui ce o oferă și că motivul pentru care acesta este negru, catifelat și întunecat este datorită căldurii pasiunii iubirii ce o poartă cel îndrăgostit în suflet.
O altă versiune a legendei lalelei este la fel de tristă: un baiat persan iubea o fată, dar nu și-au putut clădi un viitor împreună, pentru că a fost răpit de aripa morții. Pe mormantul lui au răsărit niște flori în formă de turban (tulipan). Curând, și fata s-a stins de dorul lui, iar lalelele au răsărit și pe mormântul ei.
Alte istorisiri ne spun că în secolul XVI, sultanul Persiei își arăta afecțiunea față de aleasa inimii sale dăruindu-i lalele de un roșu aprins, simbolizând flacăra neostoita a iubirii sale.
Lalelele cresc în Turcia de multă vreme, dar abia la jumătatea sec. al XVI-lea au ajuns și în Europa, prin intermediul ambasadorilor olandezi. Pe timpul Sultanului Ahmet 1703-1730, cultivarea ori vânzarea lalelei în afara Istanbulului, era considerată crima și se pedepsea cu exilul. Laleaua avea pe atunci valoarea ei în aur.
În Europa, Olanda a fost cel mai mare cultivator și furnizor de lalele timp de sute de ani. Lalelele deveniseră în această țară un însemn al celor bogați întrucât numai aceștia își permiteau să le cumpere. Datorită prețului ei mare, laleaua era supranumită "pocalul de aur".
În jurul anului 1600, femeile nobile din Franța purtau corsaje cu lalele și rochii din materiale pe care erau imprimate aceste flori.
𝐒𝐄𝐌𝐍𝐈𝐅𝐈𝐂𝐀𝐓̦𝐈𝐈:
𝑳𝒂𝒍𝒆𝒂𝒖𝒂 𝒓𝒐𝒔̦𝒊𝒆 = Culoarea roșie este de obicei asociată direct cu iubirea pasională.
𝑳𝒂𝒍𝒆𝒂𝒖𝒂 𝒓𝒐𝒛 = Laleaua roz este de obicei cea mai frumoasă și delicată. Semnificația ei în limbajul florilor este aceea a iubirii necondiționate sau familiare. Exprimă dragostea frățească, paternă și maternă.
𝑳𝒂𝒍𝒆𝒂𝒖𝒂 𝒈𝒂𝒍𝒃𝒆𝒏𝒂̆ = Laleaua galbenă înseamnă bucurie și fericire. Este oferită femeilor cu intenția de a le face să zâmbească. Indică umor, armonie și distracție.
𝑳𝒂𝒍𝒆𝒂𝒖𝒂 𝒎𝒐𝒗 = Laleaua mov a devenit parte din comoara familiilor regale din Europa. De aceea, de obicei, simbolizează opulență, eleganță și bogăție.
𝑳𝒂𝒍𝒆𝒂𝒖𝒂 𝒂𝒍𝒃𝒂̆ = Semnificația ei este legată de absența energiilor neîngrădite sau negative. Într-o lalea albă există doar loc pentru puritate, inocență, adevăr și iertare. Mai demult, o lalea albă era oferită unei alte persoane ca simbol al respectului.
𝑳𝒂𝒍𝒆𝒂𝒖𝒂 𝒑𝒐𝒓𝒕𝒐𝒄𝒂𝒍𝒊𝒆 = Lalelele portocalii înseamnă unire, prietenie sau conexiune favorabilă între două persoane.
Ele pot fi oferite drept cadou unui cuplu, prietenei sau partenerei de afaceri, deoarece se asociază cu bunele relații personale.
𝑳𝒂𝒍𝒆𝒂𝒖𝒂 𝒂𝒍𝒃𝒂𝒔𝒕𝒓𝒂̆ - Deși este o culoare artificială, laleaua albastră este foarte populară pentru originalitatea ei, în nuante delicate de pastel sau tonuri mai intense. În general, i se atribuie sensul de loialitate, încredere și virtute. Lalelele albastre sunt oferite oamenilor onorabili și sunt un dar adecvat pentru mame, surori, iubite și... pentru toate femininile, care le așteaptă cu mare drag și nerăbdare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu