Legenda acestei minunate flori vine din timpuri străvechi și este legată de momentul când Maria merge să o viziteze pe Elisabeta, care era însărcinată cu Sf. Ioan (Botezătorul) iar ulterior, ca femeile, s-au retras la răcoarea prispei și au stat de vorbă. Povestind de una de alta, își spuneau necazurile de zi cu zi. Elisabeta i-a vorbit și despre o boală, ce avea de multă vreme și căreia nu-i găsise leac, măcar că multe încercase. Atunci Maria a luat-o de mână și a dus-o în grădină, unde a cules o plantă, căreia Elisabeta nu-i dăduse nicio atenție până atunci. A luat-o, a ținut o clipă mâna peste ea și i-a dat-o rudei sale, spunându-i: acesta este leacul, pentru boala ta! Maria a mai stat puțin după care s-a întors la casa ei. Elisabeta a luat planta, a făcut o fiertură din ea și s-a vindecat de boala, ce o chinuise atâta amar de vreme, de parcă îi fusese luată cu mâna… și-a amintit, că Maria o ținuse o clipă în mână, că acea plantă, care se agăța de cele din jur nu avea flori, dar a doua zi era plină de superbe flori alb-galbene, nespus de înmiresmate, de forma unei palme…
Oamenii au aflat degrabă despre iarba tămăduitoare și, atunci când cineva o întreba pe Elisabeta, cum se cheamă planta cea bună, ea le spunea bucuroasă: “Mâna Maicii Domnului” și surâdea la amintirea întâlnirii cu Maria!
O altă legendă ne spune că Maica Domnului cu Micul Iisus în brațe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldații lui Irod când aceștia o hărțuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost în acele grele momente, a fost salvia. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aibă puteri vindecătoare: „de azi înainte și până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îți dau puterea să vindeci pe om de toate bolile și să-l salvezi de la moarte așa cum ai făcut tu pentru mine.
Caprifoiul este o plantă cățărătoare, originară din țările asiatice precum China, Japonia și Coreea. Deși florile sau răspândesc un miros îmbătător, fructele sale sunt otrăvitoare și nu trebuie consumate. Mâna (Palma) Maicii Domnului – o denumire deloc întâmplătoare, este o plantă vindecătoare. Florile sale puternic aromate au proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii. Medicii chinezi antici foloseau florile caprifoiului cu scop medicinal, îndeosebi pentru eliminarea substanțelor toxice din corp, tratarea febrei și combaterea epidemiilor de gripă. Caprifoiul conține doze mici de calciu, magneziu, potasiu, Vitamina C și quercetină.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu