Brândușa - această floare extrem de delicată marchează în calendarul popular fie instalarea pe deplin a primăverii, fie pe cea a toamnei, motiv pentru care oamenii au asociat același nume, la doua specii de flori diferite, brândușa de primăvară și cea de toamnă, care sunt însă asemănătoare datorită culorii comune, liliachie a florilor... În jurul lor s-au țesut de-a lungul timpului numeroase mituri și legende.
Legenda spune că Brândușa era fata cea mai mică a împăratului Florilor iar, în acele timpuri, împărăția sa era condusă de un zmeu, care în fiecare an sacrifica câte unul dintre bărbații din împărăție. Venind vremea măritișului, atunci când a împlinit 20 de ani, Brândușa s-a căsătorit cu un prinț pe care-l iubea nespus de mult însă, la numai o zi de la nunta lor, prințul a fost răpit de zmeu și dus în castelul său spre a fi sacrificat.
În ciuda insistentelor tatălui ei, Brândușa refuză să lase salvarea soțului ei pe mâna armatei acestuia și pornește singura în căutarea zmeului, care-i răpise bărbatul. Întâlnind zmeul, aceasta îl provoacă la luptă în săbii și paloșe, reușind ca, după 7 zile și 7 nopți să-l ucidă până la urma pe acesta și, astfel, să-și salveze iubitul soț.
Limbajul Brândușei - Brândușa este o floare care simbolizează sentimente puternice si devotament precum si, legături strânse atât de dragoste, cat si de prietenie.
De aceea se spune că, cel ce dăruiește unei femei Brândușe, nutrește pentru aceasta o dragoste puternică și pasională iar femeia căreia îi plac brândușele este una puternică și devotată, care pune pasiune în tot ceea ce face.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu