POVESTEA DIVEI OTRAVITE
Miss România, femeia care a fost ucisă din invidie, pentru că era prea frumoasă !!!...
Tita Cristescu a fost Miss România anului 1926 şi a fost considerată ani buni drept cea mai frumoasă femeie din ţară.
Destinul i s-a curmat tragic în 1935, de Crăciun, când avea doar 27 de ani. A murit otrăvită cu cianură de potasiu ascunsă în bomboane, iar asasinul a fost descoperit la mai bine de un deceniu.
Cel care a ucis-o şi-a mărturisit crima la spovedania de pe patul de moarte. A ucis-o din invidie, pentru că era prea frumoasă.
Destinul Titei Cristescu, una dintre cele mai frumoase femei ale României interbelice, pare desprins dintr-un scenariu de film.
Tânăra care a a fost aleasă Miss România în 1926 era atât de frumoasă încât s-ar fi zis că are lumea la picioare. N-a avut însă o viaţă fericită şi nici un destin norocos. A fost o celebritate a Bucureştiului interbelic, fiind considerată o mondenă a vremii, prinsă în relaţii amoroase scandaloase şi susţinută financiar de amanţi bogaţi.
Tita Cristescu a fost fiica unui vestit personaj politic al regimului comunist. Tatăl ei era Gheorghe Cristescu, zis ”Plăpumarul”, cunoscut drept primul secretar general al Partidului Comunist din România.
Tita a fost al treilea copil al comunistului care câştigase bani şi faimă, dincolo de graniţele ţării, din meseria de plăpumar.
Pentru fata lui, de o frumuseţe ieşită din comun, Cristescu a sperat să obţină o partidă bună şi să o mărite cu un personaj de vază al vremii. Aşa a ajuns tânăra să se căsătorească la o vârstă fragedă cu Alexandru Ionescu Bujor, un afacerist bogat. Căsnicia s-a încheiat când Bujor a dat faliment şi a rămas sărac.
A vrut să fie actriţă
Tita a început să participe la concursuri de frumuseţe şi destinul ei s-a schimbat în 1926, când a câştigat titlul de Miss România. A căpătat un alt statut, uşile saloanelor celebre i s-au deschis şi, în viitor, părea să o aştepte o strălucită carieră în actorie. Tânăra şi-a încercat norocul în lumea filmului.
”A încercat vreme de trei ani o carieră de actriţă la Berlin, fără succes.În 1929-30 a jucat la teatrul Regina Maria în două piese, roluri secundare”, notează istoricul Stelian Tănase pe blogul său.
Relaţie de amor năbădăios cu inginerul Liviu Ciulei
Se spune că frumoasa Tita a frânt multe inimi şi a sucit capul multor bărbaţi însuraţi. Printre aceştia s-a numărat şi inginerul Liviu Ciulei. Deşi era mai în vârstă decât Tita, cu o nevastă şi doi copii acasă, Ciulei a făcut o pasiune aproape bolnăvicioasă pentru frumoasa Tita.
”El suferă de gelozie, fapt pentru care nu de puţine ori dă naştere la scandaluri învinuind-o pe Tita de infidelitate. Uneori îi trage amantei şi câte o palmă sau un pumn. Gesturi de «iubire» devenite cunoscute nu numai de apropiaţii familiei Cristescu, ci şi de oameni din cercuri mai largi”, notează V. D. Fulger în cartea ”Destine ale reginelor frumuseţii”.
Dragostea cu năbădăi dintre inginerul Liviu Ciulei şi Miss România a durat şase ani. Se spune că, de-a lungul relaţiei, amantul i-ar fi promis Titei că o va lua de nevastă. După ani lungi de scandaluri şi promisiuni deşarte, tânăra a decis, într-un final, să rupă relaţia cu Ciulei.
A început să cocheteze cu diplomatul Cuza Hotta. Cum diplomatul era sărac, iar tatăl Titei o voia măritată cu un bogătaş, relaţia nu a fost încurajată.
Apropiaţii tinerei aveau să povestească în declaraţiile de la moartea ei că Miss România era exploatată de familie care îi cerea bani şi o împingea în relaţia cu Ciulei, în care tatăl Titei vedea soţul ideal. Se spune chiar că Tita a avut o tentativă de sinucidere, sătulă de viaţa nefericită de care avea parte:
”După o tentativă de sinucidere eşuată, Tita i-ar fi spus Mariei: «Era mai bine dacă muream. Sunt plictistă de viaţă. Am fost o vacă de muls»”, mai notează V. D. Fulger în cartea ”Destine ale reginelor frumuseţii”.
Bomboanele fatale
În decembrie 1935, viaţa nefericitei Miss România părea să ia o întorsătură bună.
Diplomatul Cuza Hotta îi promisese că o va lua de nevastă. În seara zilei de Ajun, frumoasa tânără a fost la cinematograf şi a revenit acasă cu nişte prieteni, în apartamentul de pe Bd Brătianu.
Servitoarea a întâmpinat-o pe Tita la intrare şi i-a spus că Liviu Ciulei i-a adus o cutie cu bomboane. Tânăra a desfăcut cutia, şi-a servit prietenii, dar aceştia au refuzat-o.
Tita a mâncat două bomboane care i-au fost fatale. În scurt timp i s-a făcut rău sub ochii invitaţilor şi, la o jumătate de oră de la bomboanele fatale, a fost găsită moartă de medicii chemaţi în ajutor.
La autopsia efectuată la Institutul de Medicină Legală specialiştii au catalogat moartea drept una suspectă. Rezultatul autopsiei a fost: moarte provocată de otrăvire cu cianură de potasiu. Anchetatorii au constat că cianura fusese injectată în bomboanele pe care le mâncase Tita.
Criminaliştii au ridicat cutia cu bomboane din apartamentul tinerei.
”Se constată că din acestea lipseau exact atât cât mânase Tita. Servitoarea nu se atinsese de ele. Ea declara în stânga şi în dreapta că nu îi stă în obicei să guste şi cu atât mai puţin să mănânce din bomboanele şi prăjiturile stăpânei”, mai notează V. D. Fulger.
Cine a injectat bomboanele şi care a fost mobilul crimei au fost întrebările la care au încercat să răspundă anchetatorii.
Primii doi suspecţi luaţi în calcul au fost Liviu Ciulei, despre care servitoarea susţinuse că adusese bomboanele, şi însăşi slujnica Titei, Maria Suciu, cea care îi dăduse cutia.
Suspecţii au fost audiaţi în repetate rânduri. Slujnica a fost prima eliminată din cercul suspecţilor. Despre servitoarea, femeie înapoiată de la ţară, care n-ar fi ştiut nici măcar să folosească o seringă, anchetatorii au considerat că n-ar fi avut nicun motiv să-şi omoare stăpâna.
Principalul suspect a rămas LiviuCiulei
Amantul acuzat de omor
A urmat un proces de răsunet în care inginerul Ciulei a fost acuzat de crimă pasională. A fost trimis în judecată sub acuzaţia de asasinare cu premeditare. Tot istoricul relaţiei celor doi, geloziile inginerului, certurile şi ameninţările acestuia la adresa tinerei l-au indicat ca fiind criminalul.
Ciulei a respins toate acuzaţiile şi s-a considerat pe tot parcursul procesului nevinovat. Procesul lui Ciulei a ţinut prima pagină a ziarelor în anul 1936. Presa vremii, lumea bună a Bucureştiului şi chiar oamenii de rând se înghesiau să vadă şedinţele de judecată în care inginerul era acuzat de crimă cu premeditare.
Martorii au susţinut că amantul Titei n-ar fi fost în stare de crimă, procurorii n-au reuşit să strângă dovezi suficiente şi, în final, Ciulei a fost achitat.
Se spune că, afectat de moartea celei care i-a fost iubită, Ciulei ar fi încercat pe cont propriu o investigaţie pentru a afla cine a otrăvit-o pe Tita Cristescu. N-a reuşit însă să dezlege misterul.
Asasinul şi-a mărturisit crima pe patul de moarte
Aproape 20 de ani s-au scurs de la misterioasa moarte a celei care fusese Miss România pentru ca adevărul să iasă la iveală. Misterul a fost dezlegat de un preot din Bucureşti.
Chemat la spovedania unei bătrâne aflată pe patul de moarte, nimeni alta decât servitoarea Maria Suciu, duhovnicul a aflat un secret şocant. Slujnica şi-a mărturisit pe patul de moarte crima şi motivul pentru care a otrăvit-o pe Tita cu cianură :
”Pentru că era prea frumoasă, avea de toate, iar eu nu aveam nimic”.
Preotul a povestit autorităţilor cele spuse de bătrâna în agonie şi astfel s-a dezlegat misterul morţii Titei Cristescu la aproape două decenii de la dispariţia acesteia.
Miss România fusese ucisă din invidie şi gelozie chiar de slujitoarea pe care anchetatorii nu au crezut-o capabilă să folosească o seringă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu