* Cesare Lombroso s-a născut Ezechia Marco Lombroso la Verona, Italia, la 6 noiembrie 1835. Este cunoscut pentru teoria pe care a elaborat-o în domeniul criminologiei, conform căreia criminalul moștenește din naștere tendința spre infracțiune, putând fi identificat după trăsăturile fizice ale feței, tatuaje și felul în care arată.
Lombroso a lucrat inițial ca chirurg al armatei, începând din 1859. În 1866 a fost numit lector la Pavia, iar mai târziu a preluat conducerea azilului de nebuni din Pesaro în 1871.
A devenit profesor de medicină legală la Torino în 1878, an în care a scris cea mai importantă și influentă lucrare a sa "L'uomo delinquente/ Omul delicvent", care a trecut prin cinci ediții în italiană și a fost publicată în diferite limbi europene.
„În mod general, hoţii pot fi recunoscuţi pentru feţele expresive şi dexteritatea mâinilor şi ochii care măsoară împrejurimile, care adesea au o formă oblică, sprâncenele groase şi nasurile aplatizate”, explica Lombroso în „Omul Delicvent”.
Totul a început în anul 1870 când, în calitatea sa de medic, a fost chemat să inspecteze cadavrul lui Giuseppe Villella, un individ condamnat la închisoare pentru acuzaţii de furt şi incendiere. În timpul examinării cadavrului, Lombroso a observat că partea din spate a craniului lui Villella avea o formă asemănătoare celei a primatelor. Pornind de la această constatare, el a dedus, în mod incorect, că trebuie să existe o corelaţie între caracteristicile fizice şi faptul că un individ comite infracţiuni.
Ulterior, această teorie avea să fie contestată, fiind infirmată de rezultatele științifice.
La moartea sa, survenită la 19 octombrie 1909, Lombroso și-a donat corpul științei. Capul său este conservat în cadrul colecției sale în Muzeul de Psihiatrie și Criminologie din Torino.
În ciuda recepției fragmentare a ideilor asupra omului "născut criminal", căzute în desuetudine încă din timpul vieții sale, Lombroso are meritul de a fi marcat începutul investigațiilor științifice în ceea ce privește biotipologia și fenomenul criminal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu