6.8.23

13 obiceiuri care trădează o persoană săracă din punct de vedere psihologic (sursa net)

 Sărăcia, deși nu este un viciu, ne înrăutățește semnificativ calitatea vieții, sunteți de acord? Oamenii care nu s-au realizat din punct de vedere financiar sunt nevoiți să economisească pentru a supraviețui. Dar sunt și persoane care, chiar și cu un salariu decent, trăiesc de parcă ar fi săraci. Aceasta se numește „sărăcie psihologică” – și ne poate otrăvi viața nu mai puțin decât sărăcia reală.

Iată câteva obiceiuri care trădează un om sărac din punct de vedere psihologic. Dacă te regăsești în această descriere, corectează-te imediat pentru a nu-ți otrăvi viața în continuare.

1.Alegerea stabilității, nu a perspectivelor.

Un om sărac se teme să-și piardă locul de muncă, chiar dacă nu-i aduce plăcere și suficienți bani pentru toate nevoile lui. El este sigur că, dacă renunță acum la slujba „stabilă”, nu va putea găsi nimic mai bun.

În cele din urmă, acești oameni câștigă sume mizere toată viața și nu se dezvoltă, nu obțin cunoștințe și competențe noi. Tot ceea ce are legătură cu creșterea personală și financiară, pentru ei este înspăimântător, de aceea evită cu sârguință acest lucru.

2. Pierderea timpului și a efortului, nu a banilor.

Un om sărac nu va comanda niciodată un taxi, ci va aștepta cu răbdare autobuzul la stație, chiar dacă este foarte frig sau are genți grele. Să cheltuie bani pentru confortul personal – este inacceptabil pentru el.

3. Atitudinea anormală față de bani.

Săracul tratează banii ca pe un cult. Este dispus să facă un scandal uriaș în magazin dacă nu i s-a dat restul de 10 bani. Sau îi va reproșa toată ziua unui membru al familiei pentru că a cumpărat cel mai scump lapte, nu cel mai ieftin.

De fapt, aceasta nu este economisire, ci o atitudine anormală față de bani, de care trebuie să scapi urgent.

4. Frica de a cheltui pe propriile necesități.

Omul sărac din punct de vedere psihologic simte disconfort și vinovăție când își cumpără ceva. Iar motivul poate fi ascuns în copilărie, în relația cu părinții. La maturitate, acest copil se va învinovăți pentru cheltuielile suplimentare.

5. Cheltuirea irațională a banilor

Un copil care în copilărie nu a avut anumite bunuri, el poate cheltui tot are când începe să câștige bani. Uneori, achizițiile sale uimesc prin lipsa de temei și necugetare. Dar cheltuindu-și banii, omul sărac din punct de vedere psihologic se simte demn, capabil, valoros.

Săracul se va împodobi cu bijuterii, își va cumpăra cel mai recent model de iPhone, haine nerezonabil de scumpe și își va demonstra cu sârguință viața bogată pe rețelele sociale.

6. Economia stupidă

A economisi – nu este un obicei rău, ci foarte util. Dar oamenii bogați și cei săraci economisesc diferit.

Bogatul evaluează sobru cheltuielile și înțelege pe ce poate economisi și în ce trebuie să investească. Săracul este dispus să-și sacrifice sănătatea, confortul și timpul de dragul economiei. De exemplu, un om sărac, de dragul unei reduceri va cumpăra margarină ieftină în loc de unt de calitate sau va economisi pe reparațiile auto, riscându-și viața sa și a familiei sale.

7. Preocupări din  cauza mâncării.

Chiar și într-o familie bogată, dar săracă din punct de vedere psihologic, mâncarea nu se aruncă. Mâncarea se poate strica, se poate mucegăi, dar ea nu va ajunge în coșul de gunoi, ci va fi mâncată cu o expresie de dezgust pe față.

Copiii care cresc în astfel de familii suferă adesea de tulburări de alimentație și apoi toată viața se confruntă cu consecințele.

8. Zgârcenia

Zgârcenia este un semn al omului sărac, atât din punct de vedere financiar, cât și psihologic. Dacă simți anxietate când trebuie să împarți mâncarea cu persoana dragă, atunci ai o problemă.

Omul zgârcit și sărac nu se poate desparți chiar și de lucrurile inutile. De aceea, apartamentul său seamănă cu un depozit de gunoaie.

9. Poți face totul

Omul fără simptome de sărăcie recunoaște că nu știe să facă totul și preferă să cheme un specialist care își cunoaște meseria. El înțelege că este mai bine să plătească o dată un profesionist decât să facă greșit, să refacă totul, să spargă ceva și să plătească prețuri exorbitante pentru reparație.

10. Incapacitatea de a accepta cadouri

Săracii tind să se devalorizeze. Ei nu cred că merită ca cineva să plătească în locul lor. Sau motivele sunt mai puțin prozaice – omul sărac se teme că va trebui să dea ceva de valoare egală în schimb, iar acest lucru nu făcea parte din planurile sale.

11. Neglijarea 

Vei recunoaște imediat din mulțime un om sărac psihologic. Femeia – cu o geantă roasă până la găuri, într-o haină veche de 40 de ani și fără machiaj. Bărbatul – în pantofi găuriți și pantaloni întinși la genunchi. Mai mult, acești oameni pot avea bani, dar nu-i cheltuie pentru a se îngriji – ei consideră că este o cheltuială risipitoare și inutilă.

12. Plângerile constante

Omul care se plânge – nu se va învinovăți niciodată pentru sărăcia lui. Toți sunt de vină: părinții, guvernul, șeful zgârcit, soțul și Mercurul retrograd. Iar el este doar o victimă a circumstanțelor.

13. Invidia

Omul sărac este obișnuit cu faptul că tot ce este mai delicios este în farfuria altuia. Și cu această încredere își trăiește viața.

Fii responsabil(ă) pentru tine, nu-ți fie teamă să te răsfeți cu cadouri frumoase și să te bucuri de viață. Reține: o persoană săracă găsește modalități de a economisi bani, iar o persoană bogată găsește modalități de a câștiga bani. Caută noi surse de venit, extinde-ți limitele și competențele. Abia atunci vei reuși totul.

Niciun comentariu: