"Dezvoltare personală" pe înțelesul tuturor
1. Trebuie să te cunoști pe tine însuți/însăți= Tanti Florica vecina, colegul Georgică, iubitul Mitică nu au cum să îți ofere perspectiva corect asupra ta, e nevoie să vezi cine ești tu cu tine, nu cine zic alții că ești. Dacă nu afli cine ești, o să iei de-a bună critica sau lauda celorlalți, și vei trăi viețile şi părerile lor, nu viaţa şi starea ta.
2.Pacea ta interioară valorează mai mult decât să ai dreptate= Gică nu va fi mai puțin contra dacă te cerți tu cu el invocând Zeul Argumentării Logice, ci te vei umple de starea și conflictul lui Gică pe care oricum nu îl vei opri tu. Când și dacă înveți cum să rămâi în armonie cu tine când Gică este cel mai furios, înțelegi că viața nu e doar reacție la stimul, ci și determinarea stimulului prin reacția ta.
3. Universul lucrează prin tine neîncetat= Dacă ești un om lipsit de compasiune și empatie, te porți urât, îi rănești pe ceilalți, o să primești exact ce ești tu, pentru că atitudinea și faptele tale declanșează o reacție și consecințe din partea oamenilor, la care nu poți fi imun. E atât de simplu că vrei să sune complicat: tot ce gândești și faci e destinul tău, la care lucrezi zilnic, prin suma faptelor tale.
4. Vindecarea rănilor emoționale înseamnă o nouă viață = Dacă pe fiecare bărbat îl pedepsești pentru că Ionel nu ți-a răspuns la bileţelele de dragoste din clasa a treia, respectiv pe fiecare fată că Ionela a primit bilețelele dar nu a trimis nimic înapoi, relațiile tale vor fi un calvar. Dacă alegi să nu vezi că tu nu ești mama ta, tatăl tău, familia ta, și că nu trebuie să fii la fel ca ceea ce te-a rănit, nu prea poți să te bucuri de viață. Dacă te pedepsești constant pentru greșelile celorlalți, nu ești un om bun, ci un om rănit care are nevoie de ajutor. Acceptarea ajutorului înseamnă liniște, echilibru și putere.
5. Ai încredere în tine și totul e posibil= Păi dacă nu ai nici tu, dacă nici tu nu te crezi pe tine, de ce ar face-o altcineva? Cum să te apuci de ceva, să îl duci la bun sfârșit și să ai răbdare dacă tu nu crezi că poți să faci acel lucru? Încrederea în forțele tale înseamnă conștientizarea tuturor limitelor logice și transformarea lor, cu ajutorul emoției, în obstacole surmontabile, apoi atuuri care fac parte din identitatea ta.
6. O relație toxică te împiedică să trăiești și să te vindeci.= Dacă Ionel a spart toate damigenele de la cârciumă şi apoi se supără pe tine, e clar că nu vrea să staţi să va uitați la rănile voastre emoționale în viitor. Dacă cineva te umileşte, înjosește și te face să te simți îngrozitor, nu e doar vina lui, e și vina ta și treaba ta să îl oprești din a îi facilita accesul la victima sigură: persoana ta. Relațiile tale sunt esența și consistența vieții tale: dacă ești mereu în teroare, durere, conflict cu cineva, sufletul și mintea ta vor trebui doar să se apere, în niciun caz să se dezvolte.
7. Vezi în afara ta ce e în interior.= Dacă ești croit pe mine să mă desființezi, nicio pâine caldă plămădită cu sudoare frunții mele nu te va înduioșa. Cine are starea, resursele și cheful să vadă că ești un om în care vrea să își investească timpul și viața, o să o facă. Cine nu, o să îți spună despre tine, uitându-se la el, și orice nu îi va conveni la propria persoană, o să arunce asupra celuilalt.
8. Vindecă-ți copilul interior ca adultul să poată înflori= Nu e suficient că eșți adult, trebuie să te și simți şi comporţi ca unul. Orice traumă și durere din copilărie nevindecată, te face să te simți exact ca atunci: nu mai ești adultul de azi când te doare, ci copilul speriat și rănit de atunci. Copilul rănit de atunci are nevoie de vindecarea adultului de azi, ca să nu trăiască același episod în prezent.
9. Fii cea mai bună versiune a ta= De ce să fii supărat, urâcios, neputincios când poți să îți vezi liniștit de viața ta și pe deasupra să îți mai și placă de tine? Nu e prea scurtă viața ca să fii o sperietoare de emoții și oameni, care în primul rând se sperie pe sine? Să fii cea mai bună versiune=îți dai voie să fii, să vezi ce îți place, ce crezi, ce simți și mai ales de ce eşti aici, în viața ta, ce îți aduce împlinire și o stare de bine?
10. Descoperă-ți adevăratul potențial și folosește-l= Cam cât de tare ai râde sau te-ar înfuria un cerșetor care stă pe o comoară, cu buzunarele pline? Cerșetorul disperat ești tu atunci când nu ai habar care e conținutul emoției tale, gândului tău, talentului tău nativ. Nu e suficient să fii talentat, harnic sau dedicat. E nevoie să faci Ceva cu acel Ceva din interiorul tău, să îl șlefuiești, să îl crești, să îl cizelezi. Adevăratul tău potențial este în autoeducația propriei persoane, în înțelegerea ta, în lucrul cu tine zi de zi. Ce faci tu din cine eşti acum se numește "dezvoltare", ce alegi tu să cultivi conștient din cine devii se numește "dezvoltare personală".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu