CURIOZITĂȚI LEGATE DE ANUL NOU...
JULIUS CAESAR a fost cel care a stabilit ca anul nou să înceapă în 1 ianuarie. Înainte de asta, anul nou în Imperiul ROMAN începea în 1 Martie. Acesta a numit luna ianuarie după zeul JANUS, despre care se spunea că are două fețe, una care privește înainte și una care se uită înapoi.
Sărbătoarea anului nou este cea mai veche sărbătoare, fiind sărbătorită pentru prima dată acum 4000 de ani de către babilonieni.
Șampania este băutura aleasă de oamenii din întreaga lume pentru a sărbătorii noul an, datorită faptului că dopul care pușcă are sunetul caracteristic, care a rămas imprimat în mentalul colectiv ca fiind un sunet festiv.
Tradiția newyorkeză de a lansa o minge mare în noaptea dintre ani a început în 1907 și se datorează unei interdicții de a lansa artificii. De atunci și până în prezent, imensa minge metalică a fost lăsată să cadă în fiecare an, mai puțin în timpul celui de-al doilea război mondial.
În America Latină, noul an este sărbătorit prin incendierea unei păpuși mari. Acea păpușă reprezintă anul ce a trecut, iar dimensiunea ei este simbolică pentru faptul că oamenii își pun toate supărările și problemele din vechiul an în ea, înainte să o incendieze la miezul nopții.
Cuvântul „revelion” folosit de români pentru a numi petrecerea dintre ani, vine din franceză și se referă la a sta de veghe și a cina la miezul nopții, cu prilejul unei sărbători.
Nu este bine să mănânci pui sau homar de anul nou, pentru că acestea merg cu spatele sau scurmă, ceea ce, potrivit tradiției, te împiedică să ai un nou început.
În Spania, obiceiul este de a mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții, însemnând ultimele secunde ale anului. Acest ritual este făcut pentru a aduce noroc.
Grecii fac o prăjitură tradițională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României.
Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.
Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte iar, după toastul pentru noul an se obișnuiește să se arunce cupa pe fereastră.
Noul an este întâmpinat cu multă gălăgie pentru că, potrivit legendei, zgomotele puternice ar alunga spiritele rele. Obicei regasit și în cultura noastră.
Peste 80.000 de focuri de artificii sunt lansate în fiecare început de an de pe podul HARBOR BRIDGE din SIDNEY.
În ROMÂNIA, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă de sex masculin nu vă intră în casa respectivă. În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească.
Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele... și, desigur pe 31 decembrie se colindă cu plugușorul iar, pe 1 ianuarie cu sorcova.
LA MULȚI ANI!
UN AN NOU BINECUVÂNTAT!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu