28.3.22

27 de proverbe japoneze pline de înțelepciune

1. Cedează proștilor și nebunilor.

2. Dacă femeia va dori, va trece și prin stânci.

3. Nu-l reține pe cel ce pleacă, nu-l alunga pe cel ce vine.

4. Repede este același lent, dar fără întreruperi.

5. Mai bine e să fii dușmanul unui om bun, decât prietenul unui om rău.

6. Fără oameni simpli nu există oameni mari.

7. Cine cu adevărat dorește să se ridice sus, va inventa scara.

8. Soțul și soția trebuie să fie asemenea mâinii și ochilor: când mâna doare, ochii plâng, iar cînd ochii plâng, mâna șterge lacrimile.

9. Soarele nu știe cine e corect. Soarele nu știe cine e greșit. Soarele luminează fără scopul de a încălzi pe cineva anume. Cel ce s-a găsit pe sine însuși e asemenea unui soare.

10. Marea e mare pentru că nu desconsideră râulețele mici.

11. Și drumul lung începe cu cel scurt.

12. Cine bea, nu știe despre daunele vinului; cine nu bea, nu știe despre avantajele lui.

13. Chiar dacă niciodată nu vei avea nevoie de sabie, trebuie s-o porți toată viața.

14. Florile frumoase nu aduc roadă gustoasă.

15. Necazul, ca și rochia ruptă, trebuie lăsat acasă.

16. Când există dragostea, și veziculele variolei sunt fel de frumoase ca gropițele din obrajori.

17. Nimeni nu se împiedică stând întins în pat.

18. Un cuvânt bun poate încălzi trei luni de iarnă.

19. Dacă problema poate fi rezolvată, nu merită să-ți faci griji pentru ea. Dacă însă nu poate fi rezolvată, e inutil să-ți faci griji de ea.

20. Când desenezi o ramură, trebuie să simți adierea vântului.

21. De șapte ori verifică înainte de a avea dubii despre un om.

22. Încearcă să faci tot ce poți, în rest lasă-te în voia sorții.

23. Fericirea vine în casa în care se râde.

24. Victoria îi revine celui care va răbda cu jumătate de oră mai mult decât rivalul său.

25. Se întâmplă uneori că frunza se îneacă, iar piatra plutește.

26. Săgețile nu zboară spre fața care zâmbește.

27. După ce ai gândit – hotărăște-te, după ce te-ai hotărât – nu te mai gândi.

13.3.22

⚜ Minutul de Înțelepciune ⚜ Imposibil să satisfaci o femeie? (sursa net)

La New York s-a deschis un magazin unde femeile pot alege si cumpara un sot. La intrare sunt afisate regulile de functionare ale magazinului:

„Poti vizita magazinul O SINGURA DATA!

Sunt 6 etaje si caracteristicile barbatilor se imbunatatesc pe masura ce urci la etajul superior.

Poti alege orice barbat de la un etaj, sau poti urca la etajul urmator.

Nu te poti intoarce la etajul inferior!”

O femeie decide sa viziteze magazinul pentru a gasi un barbat care sa ii tina companie.

La etajul unu, pe usa este urmatorul afis: „Acesti barbati au un loc de munca!”

Femeia decide sa mearga la etajul urmator. La etajul al doilea, pe usa este urmatorul afis: „Acesti barbati au un loc de munca si iubesc copiii!”

Femeia hotaraste sa urce totusi la etajul urmator, al treilea, unde gaseste pe usa urmatorul afis: „Acesti barbati au un loc de munca, iubesc copiii si sunt extrem de frumosi!”. “Wow!!!” isi spune femeia, insa hotaraste sa mearga la etajul urmator.

La etajul al patrulea pe usa este urmatorul afis: „Acesti barbati au un loc de munca, iubesc copiii, sunt frumosi de innebunesti si ajuta si la treburile din casa!”. „Incredibil! exclama femeia. Cu greu pot rezista!”. Insa decide sa mearga la etajul urmator.

La etajul cinci pe usa este urmatorul afis: „Aceasti barbati au un loc de munca, iubesc copiii, sunt frumosi de innebunesti, ajuta si la treburile din casa si sunt extrem de romantici!”. Femeia este tentata ramana si sa aleaga un barbat, insa pana la urma decide sa urce la ultimul nivel.

La etajul sase se afla urmatorul afis: „Esti vizitatoarea cu nr. 31.456.012 a acestui etaj. Aici nu sunt barbati, acest etaj exista numai pentru a demonstra ca este imposibil sa satisfaci o femeie!!!…”

⚜ Minutul de Înțelepciune ⚜ FEREASTRA SUFLETULUI (sursa net)

O pereche recent căsătorită s-a mutat într-un cartier foarte liniştit. În prima dimineaţă din noua casă, în timp ce îşi savurau cafeaua, femeia observă, privind pe fereastră, o vecină care îşi întindea cearceafurile în balcon.


- CE CEARCEAFURI MURDARE ÎNTINDE VECINA NOASTRĂ ÎN BALCON… ! Cred că are nevoie de un nou săpun…poate ar trebui s-o învăţ să-şi spele cearceafurile!

Soţul ei privi şi rămase tăcut. Şi aşa, la fiecare două sau trei zile femeia repeta observaţiile, în timp ce vecina îşi întindea rufele la soare. După o lună femeia rămase surprinsă văzând că vecina sa întindea cearceafuri mult mai curate şi îi spuse soţului ei:

- Priveşte, a învăţat să spele rufele! O fi învăţându-o altă vecină?? Soţul ei îi răspunse:
- Nu, azi m-am trezit mai de dimineaţă şi am spălat geamurile casei noastre!

Viaţa este aşa! Totul depinde de curăţenia ferestrei sufletului nostru prin care observăm faptele. Înainte de a critica, potrivit ar fi să ne verificăm şi să ne curăţăm sufletul pentru a putea vedea clar. Atunci am vedea mai clar puritatea sufletească a celorlalţi…

Vezi mai puţin

⚜ Minutul de Înțelepciune ⚜ Dragoste adevărata (sursa net)

Era o dimineaţă aglomerată la cabinet când, în jurul orei 08:30, intră un domn bătrân cu un deget bandajat. Îmi spune imediat că este foarte grăbit fiindcă are o întâlnire fixată pentru ora 09:00. L-am invitat să se aşeze ştiind că avea să mai treacă cel puţin o jumătate de oră până să apară medicul. Îl observ cu câtă nerăbdare îşi priveşte ceasul la fiecare minut care trece.

Între timp mă gândesc că n-ar fi rău să-i desfac bandajul şi să văd despre ce este vorba. Rana nu pare a fi aşa de gravă… În aşteptarea medicului, mă decid să-i dezinfectez rana şi mă lansez într-o mică conversaţie. Îl intreb cât de urgentă este întâlnirea pe care o are şi dacă nu preferă să aştepte sosirea medicului pentru tratarea rănii… Îmi răspunde că trebuie să meargă neapărat la casa de bătrâni, aşa cum face de ani buni, ca să ia micul dejun cu soţia.

Politicoasă, îl intreb de sănătatea soţiei. Senin, bătrânul domn îmi povesteşte că soţia, bolnavă de Alzheimer, stă la casa de bătrâni de mai bine de 7 ani. Gândindu-mă că într-un moment de luciditate soţia putea fi agitată de întârzierea lui, mă grăbesc să-i tratez rana dar batranul îmi explică că ea nu-şi mai aduce aminte de 5 ani cine este el…

Şi-atunci îl întreb mirată:

-Şi dvs. vă duceţi zilnic ca să luaţi micul dejun împreună?

Cu un surâs dulce şi o mângâiere pe mână, îmi răspunde:

–E-adevărat că ea nu mai ştie cine sunt eu, dar eu ştiu bine cine este ea!

 

⚜ Minutul de Înțelepciune ⚜ Defect sau calitate?

 O femeie batrana din China avea doua vase mari, pe care le atarna de cele doua capete ale unui bat si le cara pe dupa gat.
Un vas era crapat, pe cand celalalt era perfect si tot timpul aducea intreaga cantitate de apa.

La sfarsitul lungului drum ce ducea de la izvor pana acasa, vasul crapat ajungea doar pe jumatate.
Timp de doi ani, asta se intampla zilnic: femeia aducea doar un vas si jumatate de apa. Bineinteles, vasul bun era mandru de realizarile sale. Dar bietului vas crapat îi era atat de rusine cu imperfectiunea sa, si se simtea atat de rau ca nu putea face decat jumatate din munca pentru care fusese menit!

Dupa 2 ani de asa-zisa nereusita, dupa cum credea el, i-a vorbit intr-o zi femeii langa izvor: „Ma simt atat de rusinat, pentru ca aceasta crapatura face ca apa sa se scurga pe tot drumul pana acasa!”.
Batrana a zambit: „Ai observat ca pe partea ta a drumului sunt flori, insa pe cealalta nu?. Asta pentru ca am stiut defectul tau si am plantat seminte de flori pe partea ta a potecii si in fiecare zi, in timp ce ne intoarcem, tu le uzi. De doi ani culeg aceste flori si decorez masa cu ele. Daca nu ai fi fost asa, n-ar mai exista aceste frumuseti care improspateaza casa!!!”

Fiecare dintre noi avem defectul nostru unic. Insa crapaturile si defectele ne fac viata impreuna atat de interesanta si ne rasplatesc atat de mult! Ceea ce tu consideri defect, pentru altii e o calitate! Trebuie sa luam fiecare persoana asa cum este si sa cautam ce este bun in ea! Iubeste-te pe tine insuti cu calitatile si mai ales, cu defectele tale!

 

 

PAPESA IOANA – Istoria controversată a femeii care a condus Biserica Catolică

De la momentul în care Apostolul Petru a devenit primul papă, toți cei 266 de lideri ai Bisericii Catolice care i-au urmat au fost bărbați.
Dar o poveste interesantă arată că, la mijlocul secolului IX, o femeie s-a deghizat în bărbat și s-a strecurat la vârful ierarhiei Bisericii Catolice, devenind primul papă femeie.
Este vorba despre Papesa Ioana, a cărei existență a fost negată de Biserica Catolică de-a lungul secolelor.
Însă niște monede recent descoperite indică faptul că ea a existat cu adevărat.
Cine a fost Papesa Ioana?
O ilustrație a momentului în care Papesa Ioana dă naștere unui copil.
Legenda spune că Ioana s-a născut în 818, într-o familie de misionari englezi din Mainz.
La 12 ani, s-a îndrăgostit de un călugăr. Pentru a fi alături de el, a intrat într-o mănăstire, deghizată în bărbat.
Sub numele de Johannes Anglicus, femeia a trăit la mănăstire câțiva ani, până când identitatea i-a fost descoperită. Din această cauză, cei doi au fost nevoiți să fugă. Și-au petrecut următorii ani străbătând Europa împreună, în pelerinaj.
Câțiva ani mai târziu, Ioana a apărut la Roma singură, tot deghizată în bărbat. În curând, datorită cunoștințelor teologice și elocinței ei, s-a făcut remarcată în rândul capilor Bisericii.
În timpul pontificatului, Ioana a reușit să-și țină identitatea secretă față de toată lumea, cu excepția unui valet. Acesta a devenit amantul ei și a lăsat-o însărcinată, fapt care i-a adus sfârșitul.
Potrivit poveștii, mai-marii Bisericii au aflat că Ioan al VIII-lea era, de fapt, femeie, după ce papesa a născut în timpul unei procesiuni. Aceeași legendă spune că femeia a murit la scurt timp după naștere, fie ucisă, fie în urma unor complicații.
Desigur, Biserica Catolică, condusă exclusiv de bărbați, neagă existența Papesei Ioana.
Istoricii catolici spun că femeia care a născut în timpul procesiunii era, de fapt, nepoata Papei Urban al VIII-lea.
Mai mult, aceștia spun și că fixarea în timp a existenței Ioanei nu se potrivește cu datele istorice documentate.
De altfel, inclusiv existența Papei Ioan, cunoscut și ca Papa Johannes, este pusă la îndoială.
Monedele care ar putea schimba istoria.
O descoperire uimitoare, făcută în toamna anului 2018, în urma studierii unor monede vechi, ar putea dovedi, o dată pentru totdeauna, existența papei femeie.
Cercetătorii de la o universitate australiană au examinat mai multe monede vechi de argint și susțin că au găsit dovezi care arată că Papesa Ioana, primul și singurul papă femeie din istorie, a existat cu adevărat.
„La început, am crezut că povestea Ioanei este o ficțiune, însă, după o cercetare mai atentă, am descoperit că este posibil ca în spatele acestei povești să se afle un adevăr”, a afirmat Michael Habicht, arheolog la Universitatea Flinders și autor al studiului.
Potrivit lui Habicht, pe monedele de argint, numite „dinari”, figurează un simbol care sugerează că Papa Johannes a existat, ceea ce înseamnă că singurul papă femeie a existat.
Monedele, care au circulat în Europa de Vest în Evul Mediu, conțin, pe o fațetă, numele împăratului francilor, iar pe cealaltă – monograma papei.
O monogramă misterioasă
Potrivit arheologilor, pe unele dintre monede apare monograma Papei Ioan al VIII-lea. Însă altele, mai timpurii, au o monogramă diferită, care i-a fost atribuită, eronat, tot lui Ioan al VIII-lea.
„Monedele au înclinat balanța în favoarea unei povești mușamalizate, care are, însă, șanse să fie adevărată”, a declarat Habicht.
Analiza monogramei de pe aceste monede vechi nu confirmă în mod absolut existența Papesei Ioana, dar este, cu siguranță, un punct de plecare pentru elucidarea misterului.
(sursa net)

6.3.22

Legenda FLORII DE COLȚ

Cândva, demult… tare demult, pe când nici nu mai aveam puterea să ne amintim, peste crestele înzăpezite ale Alpilor trona o regină nemaipomenit de frumoasă… Dar regina noastră nu era ca toate celelalte femei, ci avea inima înghețată, într-un bulgăre de gheață pură. Mai avea un dar regina – un dar neprețuit și rar – o voce de vis, cu care ademenea prin cântecele ei melodioase pe toți păstorii chipeși, care pășeau fermecați către Peștera ei de gheață. 

Dar… vedeți voi, inima de gheață a reginei nu putea să iubească și, oricât de mult o adorau și căutau să-i fie pe placul inimii, ea se simțea agasată de atâta curtoazie și, de fiecare dată, își chema cu un semn discret supușii săi gnomi, care o slujeau cu un devotament de neînchipuit. Și… într-o înțelegere tacită, aceștia îi aruncau, rând pe rând, pe nefericiții curtezani, în prăpăstiile adânci, unde își găseau tragicul sfârșit…

Așa azi…, așa mâine…, nu știm cum se face că micuții gnomi o iubeau și ei pe regina lor, cum numai o inimă de sclav poate venera în dragoste o suverană…

Într-o zi, furat de frumusețea înălțimilor și totalmente subjugat de glasul ce-l chema, un tânăr păstor își face drum spre Peștera regală, fermecat de cântul nepământean al reginei… Minune! Pe loc, ființa cu glas îmbietor se îndrăgostește și se pierde cu firea, așa cum nu se mai întâmplase niciodată… Uită cu totul de sine, se fâstâcește fără să vrea, se pierde cu totul…

Dar gnomii ei… Of! Ce grea e gelozia!!! Cuprinși de ură și de răutate, de teamă că regina lor s-ar putea îndrăgosti iremediabil și ar dori să-și petreacă tot restul vieții alături de acest muritor impertinent (ea – regina nemuritoare cu inimă de gheață…) și să-și abandoneze slujitorii ei loiali, îl iau pe nefericitul păstor și îl prăvălesc fără milă în prăpastie. Valea unde s-a prăbușit tânărul, cu inima zdrobită, a devenit Valea plângerii…

Înduioșată de tragicul sfârșit al păstorului, inima de gheață a reginei se înmoaie, atât cât să scape o lacrimă neprihănită, care se rostogoli pe stâncă, în abis. Lacrima aceea s-a transformat într-o minunată floare de colț…

Edelweiss… Floarea neprihănirii… Din iubire și suferință se naște minunea…

Puțină etimologie…

Legenda amintită poate să stea la baza denumirii de „floarea reginei”, care este foarte populară pentru micuța plantă de munte cu petale de catifea.

Numele „edelweiss”, atât de cunoscut în limbile germană și engleză, a fost atestat pentru prima dată în scris în ziua de 5 martie 1784, de aceea ziua de 5 martie a devenit „ziua florii de colț”.

Din punct de vedere etimologic, „edelweiss” este un substantiv compus, din „edel” (= aristocratic, nobil) și „weiss” (= alb) și se traduce prin „alb nobil”. 

Denumirea sa științifică, Leontopodium alpinum, trimite către un alt nume sub care este cunoscută planta : „picioruș de leu” (germ. Lowenfuss, engl. small lion’s foot), dar termenul care a fost menționat pentru prima dată de naturalistul elvețian Konrad Gessner, încă din secolul al XVI-lea este „wollblume” (floare de lână). Alte denumiri fascinante: „steaua gheții” (fr. etoile du glacier), stea de argint (etoile d’argent), floare nemuritoare din Alpi (immortelle des Alpes) sunt folosite de diferiți botaniști și biologi pentru a descrie planta care are frunze catifelate, de dimensiuni diferite, așezate de jur împrejurul tulpinii, în formă de cerc. Florile sale, micuțe și numeroase, sunt compuse din petale de un alb imaculat și lasă impresia unei singure flori de forma unei steluțe.

Numită în popor și floarea reginei, floarea doamnei, floarea de colț are în tradiția românească o semnificație aparte, ea fiind un simbol al dragostei. Se spune că, pentru a-și dovedi dragostea și curajul, tinerii colindau zonele stâncoase ale munților pentru a culege flori de colț și a le oferi iubitelor. În limbajul florilor ea înseamnă puritate și curățenie.

Legende din folclorul românesc

Asemenea multor simboluri care se pierd în mit și legendă, floarea de colț a primit, și în România, mai multe denumiri. Nestor Urechia amintea, încă din anul 1904, în cartea „Zânele din Valea Cerbului”, legenda florii de colț, temă amintită în lucrarea „În Bucegi” (1906) și reluată în „Robinsonii Bucegilor” (1916) și „Vraja Bucegilor” (1926) că: „Edelweiss este numele nemțesc al unei flori care crește numai pe piscurile înalte ale Alpilor și pe steiurile inaccesibile ale Bucegilor noștri. Un gând curtenitor i-a îndemnat pe unii s-o numească pe românește floarea Reginei; dar nu acesta este adevăratul său nume, ci acela dat de ciobanii care petrec vara în vecinătatea ei, pe plaiurile Caraimanului și Coștilei, și anume „floare de colț”, „floare de Bucegi”, sau, mai simplu „floare”, căci după cugetul ciobanilor ea este floare, așa cum Dumnezeu este Dumnezeu

Nestor Urechia pune apariția pe Pământ a florii de colț în strânsă legătură cu momentul nașterii lui Iisus Hristos, astfel că: Steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi spre locul nașterii Domnului a stat o clipă deasupra Bethlehemului și s-a gândit ce să facă mai departe, căci își îndeplinise misiunea dată de Dumnezeu.

„Să mai stau pe cer așa strălucitoare cum m-a făcut stăpânul lumei, nu se poate, fiindcă nu trebuie să uit ca sunt unealtă smerită, sunt în mâna Domnului; și apoi s-ar înșela oamenii crezând că pe fiece seară s-a născut Fiul. Unde să mă aciuiesc, dar, pe Pământ?”

Și coborî steaua de pe boltă să-și afle locul de odihnă. Călătorind peste mări și țări, peste ținuturi cu oameni mai sălbatici decât fiarele, care înrobeau alți oameni, sau se războiau pe gustul conducătorilor, într-o zi…„steaua sosi deasupra unor munți înalți cu spinări îmbrăcate cu o iarbă scundă”, stânci golașe și molifți trufași. Erau Bucegii, cufundați în liniște și pace, cum nu întâlnise nicăieri în lunga sa rătăcire în jurul Pământului.Nici chiote sălbatice chemătoare la măceluri, nici vaete, nici plânsete; o tăcere adâncă nesfârșită.Și, desfăcându-se în mii de steluțe, căzu, de se agăță de steiuri și ziduri uriașe; fiecare steluță se făcu o floare albă, moale ca lâna; și așa se înfăptui floarea Bucegilor.”

Cele trei cărți, făcând parte din trilogia Bucegilor scrisă de Nestor Urechia – „În Bucegi”, „Robinsonii Bucegilor” și „Vraja Bucegilor” -, au fost reeditate de Editura „România pitorească” în interesanta-i „Colecție Verde”.

Pasionată de cultura noastră populară, fascinată de peisajele montane de la noi, Regina Elisabeta a scris ea însăși o poveste dedicată nemuritoarei plante de munte care i-a preluat numele, adaptată apoi într-un scurtmetraj de 20 de minute în anul 1946, intitulat „Povestea florii de colț” (preluată de la Carmen Sylva) – regia: Paul Călinescu, scenariu: Paul Călinescu, actori principali: Ileana Niculescu, Traian Vrajbă, Ioana Călinescu.

Un războinic se îndrăgostește de Alba, fata cea frumoasă a Babei Cloanța, și o răpește. Urmăriți, cei doi ajung la castel, unde Alba este acuzată de vrăjitorie. Voinicul își continuă singur drumul, urmărit de Baba Cloanța, care îl preface în stâncă, în timp ce Alba moare și se transformă într-o floare de colț.

O poveste a florii de colț o regăsim promovată în dosarul de candidatură a Brașovului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Acest mit este un exemplu din ceea ce înseamnă Civilizația Muntelui. Această legendă arată spiritualitatea oamenilor de la munte. Frumusețea Bucegilor și a florilor de colț modelează mintea și sufletul oamenilor. Eu asta înțeleg prin Civilizația Muntelui! Oare un european vibrează la o astfel de legendă? Se întreabă cine sunt oamenii care au astfel de legende? (…)”, spune directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, dr. Nicolae Pepene.

Este o legendă a oamenilor care îl aduc pe Dumnezeu în mijlocul lor prin frumusețea unei flori. Să mai adaug că în muntele Ceahlău floarea de colț se numește Albumeală și Todelița.”

Poveste adevărată

Deși asociată atât de obsesiv cu zona Alpilor și prezentă pe toate simbolurile alpine – pălării, sigle, tricouri, insigne etc. -, mitica floare de munte cu petale catifelate, pudrate cu praf de calcar alb, provine – greu de crezut – din Himalaya și din Siberia.

Astăzi, floarea de colț se întâlnește din Pirinei până-n Himalaya. Crește în munți calcaroși, pe versanții abrupți și însoriți, respectiv pe stânci. Denumirea științifică, din limba latină, atestă faptul că „Leontopodium alpinum” este o specie din familia botanică a florii-soarelui și a margaretei (familia Asteraceae). La fel ca și la rudele ei, ceea ce este numită de necunoscători floare este de fapt o inflorescență, adică un buchet întreg de floricele foarte mici, numeroase și foarte înghesuite.

Floarea de colț înflorește în lunile iulie–august. Secretul supraviețuirii în captivitate pentru floarea de colț este frigul. Planta trebuie să stea la temperaturi negative, suportă vântul și nu are nevoie să fie udată. Floarea-de-colț renaște la sfârșitul lui februarie, când gerul se înmoaie. Nu are nevoie de îngrijire specială, unica nevoie fiind un pământ sărac, amestecat cu praf de calcar.

Floarea de colț face parte din flora spontană, astfel că este extrem de viguroasă și poate să vegeteze și la altitudini mai joase, în grădinile de la munte. În regiunile muntoase din România planta ajunge doar până la maximum 20 cm înălțime, dar există în alte condiții climatice până la 50-80 cm.

Crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită prin lege. Poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat. În afara spațiului românesc, floarea reginei înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.

Una dintre minunile munților noștri, floarea de colț este o plantă protejată. A o rupe de pe stâncile Bucegilor este o crimă. Putem însă să-i culegem semințele care se formează în septembrie. Plantate într-un sol sărac, calcaros, în curțile caselor de la munte șansele să crească și să înflorească sunt maxime.

Deși floarea de colț nu mai este considerată o plantă rară, rămân mistica și valoarea sa simbolică pentru viața culturală din zona montană. Scheidegger explică că la mijlocul secolului al XX-lea, floarea de colț era considerată kitsch. „A fost reprezentată pe majoritatea suvenirurilor ieftine și și-a pierdut o parte din atractivitatea sa irezistibilă. Cu toate acestea, în anii 1990 a existat un rebranding care a ajutat la reînvierea florii de colț. Acest lucru a fost puternic legat de conceptul reimaginării simbolice a plantei și a revigorării tradițiilor, ca și îmbrățișarea rădăcinilor autentice și a moștenirii culturale străvechi.

Romanul lui Auerbach a apărut în traducere engleză în 1869, fiind prefațat cu un citat atribuit lui Ralph Waldo Emerson: „Există o floare cunoscută botanicilor, una din același gen cu planta noastră de vară numită „Immortella”, un Gnaphalium de genul acesta, care crește pe cele mai inaccesibile stânci ale munților tirolieni, unde caprele de munte îndrăznesc cu greu să se aventureze și pe care vânătorul, ispitit de frumusețea sa și de dragostea lui (căci este apreciat imens de domnișoarele elvețiene), urcă pe stânci să le adune și este găsit uneori mort la picioarele lor, cu floarea în mână. Floarea aceasta este numită de către botaniști Gnaphalium leontopodium, iar de către elvețieni Edelweisse, ceea ce semnifică Puritate Nobilă.”

Astăzi, edelweiss nu numai că reprezintă o legătură cu natura și cu frumusețea muntelui, ci este o marcă comercială de calitate și unicitate, pentru țările alpine, în special Elveția și Austria. În Elveția, imaginea unei flori de colț împodobește totul, de la reclame pentru cabinetele stomatologice la moneda de 5 franci, până la însemnele de rang pentru forțele armate elvețiene. Valoarea sa se extinde dincolo de Alpi, multe companii din zilele noastre poartă numele și imaginea Edelweiss. O companie de servicii financiare din Mumbai, o companie de ciocolată din Beverly Hills și o delicatesă din New York poartă toate numele acestei flori.

Conform tradiției populare, a oferi această floare unei persoane dragi este o promisiune de dăruire și dragoste pură.

⚜Minutul de înțelepciune ⚜ (sursa net)

Se spune ca a fost odata demult, o insula. Si pe aceasta îndepartata insula traiau toate sentimentele si valorile umane: Buna Dispozitie, Tristetea, Întelepciunea și Iubirea.
Într-o buna zi, sentimentele au fost anuntate ca insula era pe cale sa se scufunde si îsi pregatira navele si plecara. Doar Iubirea ramase pâna în ultimul moment. Când insula fu pe punctul de a se scufunda, Iubirea decise sa ceara ajutor.
Bogatia a trecut pe lânga Iubire cu o barca luxoasa. Iubirea îi zise:
“Bogatie, ma poti lua cu tine?”
“Nu te pot lua, caci e mult aur si argint în barca mea si nu am loc pentru tine.”
Iubirea se hotarî atunci sa ceara ajutorul Orgoliului, care tocmai trecea pe-acolo într-o superba nava.
“Orgoliu, te rog, ma poti lua cu tine?”
“Nu te pot ajuta, Iubire…” – raspunse Orgoliul – “aici totul e perfect, mi-ai putea strica nava”.
Atunci Iubirea implora Tristetea, care trecea pe lânga ea:
“Tristete, te rog, lasa-ma sa vin cu tine!”
“Oh Iubire,” – îi raspunse Tristetea – “sunt atât de trista încât trebuie sa ramân singura…”
Chiar si Buna Dispozitie trecu pe lânga Iubire, dar era atât de multumita, încât nici nu auzi ca este strigata.
Dintr-o data se auzi o voce:
“Vino Iubire, te iau cu mine “ Vorbea un batrân. Iubirea se simti atât de recunoscatoare si plina de bucurie, încât uita sa îl întrebe pe batrân cine este. De cum sosira pe tarm, batrânul pleca. Iubirea îsi dadu seama cât de mult îi datora batrânului si a întrebat Cunoasterea:
“Cunoastere, îmi poti spune cine m-a ajutat?”
“A fost Timpul” – a raspuns Cunoasterea. “Timpul?” – se întreba Iubirea - “De ce tocmai Timpul m-a ajutat?”
Cunoasterea, plina de întelepciune, raspunse: “Pentru ca numai Timpul e în stare sa înteleaga cât de importanta e Dragostea în viata!”

⚜Minutul de înțelepciune ⚜ (sursa net)

Propietarul unui magazin a pus un afiş deasupra ușii sale, pe care scria: „Cățeluși de vânzare”.

Deoarece afișele au capacitatea de a atrage copii, un băiețel a fost cucerit de afiş și a întrebat:

- La ce preț vindeți acești căței?

Proprietarul magazinului a răspuns:

- Aproximativ treizeci de dolari”

Băiețelul a bagat mâna în buzunar și a spus :

- Am 2,37 USD. Pot cumpara unul ?

Proprietarul magazinului a zâmbit și a fluierat. Cățelușa sa pe nume Lady, a venit imediat spre culoarul magazinului lui, urmata de cinci cățeluși mici.

Dar unul dintre pui a rămas cu mult în urmă.

Imediat băiețelul a observat cățelușul șchiop lăsat în urmă. El a intrebat :

- De ce suferă acest câine mic, domnule?

Bărbatul i-a explicat că, atunci când s-a născut, medicul veterinar i-a spus că cățelușul are o problema la șold, si va șchiopăta pentru tot restul vieții.

Băiețelul s-a entuziasmat foarte mult și a spus:

- Acesta este cățelul pe care vreau să-l cumpăr!

Omul a răspuns:

- Dar nu! Nu poți cumpăra acest catel mic ... haide ! Dar ..Dacă îl vrei cu adevărat, ți-l dau gratis!

Băiețelul s-a supărat. L-a privit pe bărbat drept în ochi și a spus:

- Nu vreau să mi-l dai degeaba . El valorează la fel de mult ca ceilalți catelusi și eu vă voi plăti prețul complet. De fapt, vă voi da 2,37 USD astăzi și 50 de cenți în fiecare lună, până când voi achita toata suma de plătit.

Omul a răspuns:

- Vrei să cumperi acest cățeluș pe bune? Nu va putea niciodată să alerge, să sară și să se joace. Ar trebui să-ți placă alt catelus !

Așa că băiețelul s-a aplecat, și-a suflecat cracul pantalonilor și a arătat un picior răsucit, schilodit, susținut de o tijă mare de metal.

S-a uitat la bărbat și a spus:

- Ei bine, nici eu ,nu sunt un bun alergător și micuțul cățeluș va avea nevoie de cineva care să-l înțeleagă.

Bărbatul și-a mușcat buza inferioară ... lacrimile i-au înțepenit ochii. Îi zâmbește băiatului și îi spune:

- Băiete, sper și mă rog ca fiecare dintre acești pui să găsească un proprietar ca tine.

În viață, nu contează cine ești, atâta timp cât cineva te apreciază pentru cine ești, te acceptă și te iubește necondiționat.

Un prieten adevărat este cel care se apropie când restul lumii dispare!

⚜Minutul de înțelepciune ⚜ (sursa net)

Exista o veche istorisire a indienilor Cherokee despre capetenia unui mare sat. Intr-o zi, acest conducator se hotaraste ca venise ziua sa-l invete pe nepotul sau preferat ce inseamna viata. Il duce la padure, il aseaza sub un arbore batran si ii explica: „Fiule, in mintea si in inima fiecarui om se duce o lupta. Chiar daca eu sunt conducatorul batran si intelept, capetenia poporului nostru, aceasta lupta se poarta si in interiorul meu.

Esta ca si cum in mine ar trai doi lupi imensi: unul alb si unul negru. Lupul alb este bun, bland si inofensiv. El traieste in armonie cu tot ceea ce se gaseste in jurul lui si nu se simte atacat atunci cand nimeni n-a avut aceasta intentie. Lupul bun - stabil si puternic datorita faptului ca intelege cine este si de ceea ce este capabil – lupta doar daca e corect sa o faca si cand trebuie, pentru a se proteja pe el sau pentru a-si apara familia (si chiar si atunci o face cu masura). Are grija de toti ceilalti lupi din haita sa si nu se comporta niciodata altfel decat este.

Dar in interiorul meu traieste si un lup negru, iar acesta este foarte diferit. El este agitat, manios, nemultumit, invidios si temator. Pana si cel mai neinsemnat lucru il face sa izbucneasca intr-o criza de furie. Se lupta cu toata lumea, tot timpul, fara niciun motiv. Nu poate gandi limpede, pentru ca lacomia de a avea mai mult, mania si ura il coplesesc. Dar este o manie inutila, fiule, deoarece aceasta manie nu va schimba nimic. El cauta cearta oriunde merge si de aceea o gaseste cu mare usurinta. Nu are incredere in nimeni si nu are prieteni adevarati.”

Batranul intelept a ramas in tacere pentru cateva clipe, lasand povestea celor doi lupi sa patrunda in mintea tanarului sau nepot. Apoi, s-a plecat usor in fata, a privit adanc in ochii nepotului si i-a marturisit: „Uneori, mi-e greu sa traiesc cu cei doi lupi in mine, fiindca ambii se lupta cu inversunare, pentru a pune stapanire pe spiritul meu.”

Pironit locului de povestea bunicului, baiatul se agata de hainele lui si il intreba pe nerasuflate: „Care dintre cei doi lupi va invinge, bunicule?”

Batranul i-a raspuns simplu: „Cel pe care il hranesc, dragul meu!”

⚜Minutul de înțelepciune ⚜ (sursa net)

 Un discipol se vaita maestrului sau ca nimic nu-i ieșea bine. Nu stia cum sa faca sa progreseze si se considera invins. Era obosit sa lupte fara a obtine nici un rezultat. Avea impresia ca de fiecare data cand rezolva o problema, aparea alta.
Atunci maestrul i-a spus:

– Vino cu mine in bucătărie!

Maestrul luat 3 oale si le-a pus cu apa la fiert. Cand a inceput sa fiarba apa, a pus morcovi intr-una, oua in alta si un ultima niste cafea. Le-a lasat sa fiarba fara sa spuna un cuvant.
Discipulul astepta cu nerabdare, intrebandu-se ce vroia sa faca maestrul lui. Dupa 20 de minute, acesta a stins focul. A scos ouale intr-un castron, a scos morcovii intr-o farfurie si la sfarsit a pus cafeaua intr-o ceasca. Privindu-si discipolul il intreaba:

– Ce vezi aici?
– Oua, morcovi si cafea, a raspuns discipolul.

I-a spus sa atinga morcovii. El i-a atins si a observat ca sunt moi. Apoi i-a cerut sa ia un ou si sa-l curete de coaja. Atunci el a observat ca e foarte tare. Dupa care i-a cerut sa guste din cafea. Si el a inceput sa rada si sa soarba lichidul parfumat. Surprins si intrigat l-a intrebat pe maestrul sau sau:

– Ce semnificatie au toatea acestea maestre?

Atunci el i-a explicat ca cele 3 elemente au infruntat aceeasi adversitate: apa fiarta. Doar ca au reactionat complet diferit:

Morcovii s-au inmuiat si au devenit usor de sfaramat. Ouale au devenit foarte dure. In schimb cafeaua a schimbat apa.

– Care din aceste elemente te crezi tu? Cand adversitatea bate la usa ta, cum raspunzi? si-a intrebat discipolul.

– Esti un morcov, care pare tare, dar, cand fatalitatea si durerea te ating, te inmoi si iti pierzi taria?

– Esti un ou care incepe cu o inima maleabila, cu un spirit fluid, dar dupa un obstacolul, o separare sau o despartire, devine dur si inflexibil? Pe din afara nu te schimbi, dar pe dinauntru ai un suflet si o inima de piatra?

– Sau esti un graunte de cafea? Cafeaua schimba apa fiarta, elementul care-i cauzeaza durere sau suferinta. Cand apa ajunge la punctul maxim de fierbere cafeaua lasa cea mai buna aroma si savoare.

Iti doresc sa ajungi ca grauntele de cafea, ca atunci cand lucrurile nu sunt tocmai roz, sa poti reactiona pozitiv, fara sa te lasi invins de circumstante si sa faci in asa fel ca totul in jurul tau sa se amelioreze!

Tu poti avea puterea sa schimbi lucrurile in loc sa te lasi invins.
Iti doresc ca intotdeauna sa fie o Lumina in fata drumului tau si a persoanelor care te inconjoara! Cand te gandesti la dezvoltare personala gandeste-te la esenta ta si cum o poti oferi mai departe.

Iti doresc ca intotdeauna sa poti iradia cu forta, optimismul si bucuria ta de a trai “dulcea aroma de cafea”, ca niciodata sa nu pierzi acest parfum pe care numai tu stii sa-l transmiti celorlalti!

Iti doresc sa ai puterea de a trasforma orice ti se intamplă în ocazii de a darui, de a schimba, de a ajuta, de a ierta, de a iubi, de a incanta pe cei din jurul tau. Nu contează mărimea, contează puterea de a transforma folosind propria esentă. Nu trebuie nici asemenea morcovului sa te inmoi si sa te lasi invins si nici asemenea oului sa te împietresti, tu trebuie sa folosesti esenta ta pentru a schimba mediul.

3.3.22

Rumi - citate

 “Doar cu inima poti sa atingi cerul.”

“Indragostitii nu se intalnesc undeva.
Ei sunt dintotdeauna unul in altul.”

 “Esti atat de slab. Abandoneaza-te gratiei divine.
Oceanul are grija de fiecare val pana cand ajunge la mal.
Ai nevoie de mai mult ajutor decat stii.”

“Pe masura ce incepi sa-ti urmezi calea, aceasta apare.”

“O sa te astept aici…
Pentru ca tacerea ta sa se rupa,
Pentru ca sufletul tau sa se cutremure,
Pentru ca dragostea ta sa se trezeasca!

“Ridica-ti cuvintele, nu vocea. Ploaia este cea care face florile sa creasca, nu tunetul.”

“Rana este locul in care Lumina patrunde in tine.”

“Dincolo de ideile de bine si de rau exista un camp.
O sa te intalnesc acolo.
Cand sufletul sta intins acolo, pe acea iarba
Lumea este prea plina ca sa vorbeasca despre asta.”


“In lumina ta invat cum sa iubesc. In frumusetea ta, cum sa fac poezii. Dansezi inauntrul pieptului meu unde nimeni nu te vede, insa cateodata te vad si ceea ce vad devine aceasta arta.”

“Ceea ce cauti te cauta.”

“Cand sunt cu tine, stam treji toata noaptea.
Cand nu esti aici, nu pot sa adorm.
Sa-l slavim pe Dumnezeu pentru cele doua insomnii!
Si pentru diferenta dintre ele.”

“Ieri am fost inteligent asa ca am vrut sa schimb lumea. Astazi sunt intelept, asa ca ma schimb pe mine insumi.”

 “Sarcina ta nu este sa cauti dragostea, ci pur si simplu sa cauti si sa gasesti toate barierele dinauntrul tau pe care le-ai construit impotriva ei.”

“Toate religiile vorbesc despre iubire, dar iubirea nu are nicio religie.”

“Inima este ca o lumanare
Plina de dorinta de a arde.
Luata de langa preaiubitul ei
Aspira sa fie una cu El.
Despre Iubire nu poti sa inveti nimic.
Iubirea vine pe aripile gratiei.”

“Cuvintele sunt un pretext. Legatura interioara este cea care atrage o persoana catre alta, nu cuvintele.”


“Te-ai nascut cu aripi, de ce preferi sa te tarasti prin viata?”

“Mai intai m-a tentat cu
Nesfarsite mangaieri.
La sfarsit m-a ars
Cu durerea si tristetea.
In acest joc de sah
A fost necesar sa ma pierd pe mine insumi
Ca sa-l cuceresc pe El.”

 “Nu te simti singur, intregul univers este inauntrul tau.”


2.3.22

Legenda Ghiocelului

A fost odată o rază de soare şi aceasta era chiar fata cea mai mică și răsfățată a astrului luminos. Și  tocmai pentru că era cea mai mică și mai răsfățată, tatăl ei o lăsa să zburde pe unde îi dorea inima. Și iată că, într-o
bună zi, raza de soare a hotărât să se plimbe într-o grădină. Acolo era Grădina Paradisului, iar flori care mai de care mai colorate și mai parfumate se unduiau sub adierea blândă a vânticelului cald de primăvară!

„Ce-ar fi să aleg eu o floare frumoasă pe care să mi-o prind în păr?” a gândit raza de soare. Repezită cum era, s-a năpustit asupra grădinii, a cules o floare și s-a înălțat din nou în văzduh.
Toate florile din grădină au privit mirate către cer și au început să murmure:
„Ați văzut-o? Ce frumoasă era? Ce rochie frumoasă? Oare ce floare o fi ales prințesa?”
„Cu siguranță a cules un trandafir, a spus un trandafir mare, catifelat și roșu, pe care boabele de rouă străluceau ca diamantele în soare.”
„Ba eu cred că a fost una dintre noi, a murmurat o lalea galbenă, iar suratele ei dădeau din capete încântate.”
„Nici vorbă de așa ceva! Le-a retezat-o un crin mândru. A fost unul dintre frații mei. Nu vedeți ce frumoși și parfumați suntem?”
Până și o violetă mică, dar într-adevăr splendidă, a susținut că raza de soare culesese o violetă, și nu altceva.
Numai într-un colț cineva plângea. Era un ghiocel mic și firav, a cărui codiță fusese ruptă de trena rochiei de aur a prințesei.
Cum raza de soare nu era departe, l-a auzit și i-a părut tare rău. Și a rostogolit pe obrajii ei de aur o lacrimă ca o perlă, care a căzut pe codița cea ruptă a ghiocelului, vindecând-o pe dată.
Dar nu a fost numai atât. Prințesa-Rază de soare a venit lângă ghiocel și i-a spus așa:
„Floricică firavă, îmi pare tare rău că te-am făcut să suferi! Ce dorință vrei să-ți îndeplinesc pentru a-mi repara greșeala?”
„Nu vreau nimic, a răspuns ghiocelul, lăsându-și frumosul căpșor în jos.”
„Nu vrei frumusețea trandafirului, parfumul crinului, strălucirea lalelei?” a insistat raza de soare.
!Bine, a încuviințat ghiocelul. Dacă vrei într-adevăr să-mi faci un dar, dă-mi voie să răsar primul dintre toate florile, de sub zăpada rece, iar parfumul meu abia simțit să-i facă pe oameni să se bucure și să știe că a venit primăvara!”
Raza de soare l-a sărutat pe ghiocel și vraja a fost făcută. Apoi a dispărut în înaltul cerului, de unde venise.
De atunci, ghiocelul este prima floare care ne zâmbește dintre peticele de zăpadă în fiecare primăvară, și toată lumea știe că iarna este pe sfârșite.

 

Legenda Mărțișorului

Fie că are formă de floare, fluture, bănuţ sau chipuri zâmbitoare, mărţişorul este motiv de bucurie pentru orice doamnă sau domnişoară. Micul obiect prins într-un şnur alb cu roşu care este pus în piept de către femei la începutul lunii martie şi poartă numele de mărţişor este simbolul venirii primăverii. Iata cele doua legende ale Martisorului. Tradiţia asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulţi ani în urmă. Se spune că aceasta avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea. Într-o zi de iarnă geroasă, Baba Dochia şi-a trimis fiica la râu să spele o haină foarte murdară, bătrâna sperând că tânăra nu va reuşi să-i scoată faţă. Pentru că nu reuşea să o spele, tânăra începu să plângă cu lacrimi amare. Şi cum încerca ea să frece haina murdară, a apărut un bărbat tânăr şi frumos pe nume Mărţişor care a întrebat-o de ce plânge. Fata i-a povestit tânărului ceea ce i se întâmplă, iar Mărţişor i-a spus ca posedă o putere magică şi i-a oferit acesteia o floare cu petale roş-albe şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată veşmântul şi apoi să se ducă acasă. Când a ajuns fata acasa haina era albă ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit să credă că haina era curată. Când a văzut însă floarea în părul fetei, Baba Dochia a întrebat-o: „De unde ai floare, căci este încă iarnă?”. Văzând că tânăra nu răspunde, baba a plecat chiar ea pe munte să se convingă că a venit primăvara. Baba Dochia nu a uitat să-şi ia cu ea oile, dar şi nelipsitele 12 cojoace. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind o para (ban vechi, de origine turcească) i-a făcut o bortă, legând-o cu un fir de lână… De atunci a apărut obiceiul mărţişorului. Renunţând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să îngheţe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău şi sunt o mărturie vie a acestui mit românesc. 
 
Legenda Martisorului – lupta cu zmeul O alta legenda a martisorului este aceea ca Soarele a coborat pe Pamant. Se spune ca intr-o zi Soarele a vrut sa danseze si el intr-o hora, asa ca a venit pe Pamant luand infatisarea unui tanar. Ceea ce nu stia Soarele era ca Soarele nu mai era pe cer, a profitat si l-a rapit pe soare si l-a inchis departe de ochii lumii. Pentru ca nu mai exista caldura soarelui si razele acestuia nu mai mangaiau pe nimeni, lumea s-a schimbat si nici macar copiii nu mai radeau. Un tanar pe nume Martisor a avut insa curajul sa il infrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe Soare. Dupa ce a strabatut un drum lung de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna), curajosul tanar a ajuns la zmeu si s-a luptat cu acesta zile si nopti in sir, pana l-a invins. Soarele a fost eliberat si a readus lumea la viata, insa tanarul nu a apucat sa se bucure de el, din cauza ranilor din timpul luptei. Tot sangele lui s-a scurs pe zapada imaculata, iar acesta este motivul pentru care snurul martisorului este rosu cu alb. 

 

Legenda mărțișorului. Tu știi care este povestea lui? De Petre Dobrescu, Duminică, 01 martie 2020, 09:00. Ultimul update Luni, 02 martie 2020, 16:17 Legenda Martisorului. Fie că are formă de floare, fluture, bănuţ sau chipuri zâmbitoare, mărţişorul este motiv de bucurie pentru orice doamnă sau domnişoară. Micul obiect prins într-un şnur alb cu roşu care este pus în piept de către femei la începutul lunii martie şi poartă numele de mărţişor este simbolul venirii primăverii. Iata cele doua legende ale Martisorului. Tradiţia asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulţi ani în urmă. Se spune că aceasta avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea. Într-o zi de iarnă geroasă, Baba Dochia şi-a trimis fiica la râu să spele o haină foarte murdară, bătrâna sperând că tânăra nu va reuşi să-i scoată faţă. Pentru că nu reuşea să o spele, tânăra începu să plângă cu lacrimi amare. Şi cum încerca ea să frece haina murdară, a apărut un bărbat tânăr şi frumos pe nume Mărţişor care a întrebat-o de ce plânge. Fata i-a povestit tânărului ceea ce i se întâmplă, iar Mărţişor i-a spus ca posedă o putere magică şi i-a oferit acesteia o floare cu petale roş-albe şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată veşmântul şi apoi să se ducă acasă. Când a ajuns fata acasa haina era albă ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit să credă că haina era curată. Când a văzut însă floarea în părul fetei, Baba Dochia a întrebat-o: „De unde ai floare, căci este încă iarnă?”. Văzând că tânăra nu răspunde, baba a plecat chiar ea pe munte să se convingă că a venit primăvara. Baba Dochia nu a uitat să-şi ia cu ea oile, dar şi nelipsitele 12 cojoace. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind o para (ban vechi, de origine turcească) i-a făcut o bortă, legând-o cu un fir de lână… De atunci a apărut obiceiul mărţişorului. Renunţând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să îngheţe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău şi sunt o mărturie vie a acestui mit românesc. Legenda Martisorului – lupta cu zmeul O alta legenda a martisorului este aceea ca Soarele a coborat pe Pamant. Se spune ca intr-o zi Soarele a vrut sa danseze si el intr-o hora, asa ca a venit pe Pamant luand infatisarea unui tanar. Ceea ce nu stia Soarele era ca Soarele nu mai era pe cer, a profitat si l-a rapit pe soare si l-a inchis departe de ochii lumii. Pentru ca nu mai exista caldura soarelui si razele acestuia nu mai mangaiau pe nimeni, lumea s-a schimbat si nici macar copiii nu mai radeau. Un tanar pe nume Martisor a avut insa curajul sa il infrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe Soare. Dupa ce a strabatut un drum lung de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna), curajosul tanar a ajuns la zmeu si s-a luptat cu acesta zile si nopti in sir, pana l-a invins. Soarele a fost eliberat si a readus lumea la viata, insa tanarul nu a apucat sa se bucure de el, din cauza ranilor din timpul luptei. Tot sangele lui s-a scurs pe zapada imaculata, iar acesta este motivul pentru care snurul martisorului este rosu cu alb.
Citeşte întreaga ştire: Legenda mărțișorului. Tu știi care este povestea lui?

Legenda Martisorului. Fie că are formă de floare, fluture, bănuţ sau chipuri zâmbitoare, mărţişorul este motiv de bucurie pentru orice doamnă sau domnişoară. Micul obiect prins într-un şnur alb cu roşu care este pus în piept de către femei la începutul lunii martie şi poartă numele de mărţişor este simbolul venirii primăverii. Iata cele doua legende ale Martisorului. Tradiţia asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulţi ani în urmă. Se spune că aceasta avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea. Într-o zi de iarnă geroasă, Baba Dochia şi-a trimis fiica la râu să spele o haină foarte murdară, bătrâna sperând că tânăra nu va reuşi să-i scoată faţă. Pentru că nu reuşea să o spele, tânăra începu să plângă cu lacrimi amare. Şi cum încerca ea să frece haina murdară, a apărut un bărbat tânăr şi frumos pe nume Mărţişor care a întrebat-o de ce plânge. Fata i-a povestit tânărului ceea ce i se întâmplă, iar Mărţişor i-a spus ca posedă o putere magică şi i-a oferit acesteia o floare cu petale roş-albe şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată veşmântul şi apoi să se ducă acasă. Când a ajuns fata acasa haina era albă ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit să credă că haina era curată. Când a văzut însă floarea în părul fetei, Baba Dochia a întrebat-o: „De unde ai floare, căci este încă iarnă?”. Văzând că tânăra nu răspunde, baba a plecat chiar ea pe munte să se convingă că a venit primăvara. Baba Dochia nu a uitat să-şi ia cu ea oile, dar şi nelipsitele 12 cojoace. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind o para (ban vechi, de origine turcească) i-a făcut o bortă, legând-o cu un fir de lână… De atunci a apărut obiceiul mărţişorului. Renunţând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să îngheţe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău şi sunt o mărturie vie a acestui mit românesc. Legenda Martisorului – lupta cu zmeul O alta legenda a martisorului este aceea ca Soarele a coborat pe Pamant. Se spune ca intr-o zi Soarele a vrut sa danseze si el intr-o hora, asa ca a venit pe Pamant luand infatisarea unui tanar. Ceea ce nu stia Soarele era ca Soarele nu mai era pe cer, a profitat si l-a rapit pe soare si l-a inchis departe de ochii lumii. Pentru ca nu mai exista caldura soarelui si razele acestuia nu mai mangaiau pe nimeni, lumea s-a schimbat si nici macar copiii nu mai radeau. Un tanar pe nume Martisor a avut insa curajul sa il infrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe Soare. Dupa ce a strabatut un drum lung de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna), curajosul tanar a ajuns la zmeu si s-a luptat cu acesta zile si nopti in sir, pana l-a invins. Soarele a fost eliberat si a readus lumea la viata, insa tanarul nu a apucat sa se bucure de el, din cauza ranilor din timpul luptei. Tot sangele lui s-a scurs pe zapada imaculata, iar acesta este motivul pentru care snurul martisorului este rosu cu alb.
Citeşte întreaga ştire: Legenda mărțișorului. Tu știi care este povestea lui?