Limba Română este un Fenomen Unic în Lume fără Precedent în Istoria Pământului
Mai mulți gânditori și oameni de condei ai timpului au făcut și înregistrat diverse referiri despre strămoșii noștri și limba acestui Neam al Nostru. Într-adevăr, după cum spunea Alfred Hofmann 1820 – în ”Istoria Pământului”, nicăieri nu vei putea găsi o putere de înțelegere mai rapidă, o minte mai deschisă, un spirit mai ager, însoțit de mlădierile purtării, așa cum o afli la cel din urmă rumun. Acest popor ridicat prin instrucție ar fi apt să se găsească în fruntea culturii spirituale a Umanității. Și ca o completare, limba sa este atât de bogată și armonioasă, că s-ar potrivi celui mai cult popor de pe Pământ. "Rumania nu este buricul Pământului, ci Axa Universului”.
Limba Română e un caz de o unicitate fenomenală și fără precedent în lume… Scriitorul Emil Aurel Cioran pomenea, mai în glumă, mai în serios într-un interviu pt televiziunea Română că de vrei să treci de la limba română la limba franceză, e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract. De ce socotim limba română ca e așa o limbă unică?
Nu că vrem noi, românii obișnuiți, ci c-o admiră de la înălțimea propriilor studii chiar lingviștii și istoricii străini, cărora nu le putem reproșa subiectivitatea. Sunt reale si măgulitoare motive care ridică limba de baștină a lui Eminescu și Brâncuși pe podiumul „pietrelor” rare ale omenirii.
Româna e singura limbă romanică care a supraviețuit, înflorind statornic în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari, cu ale lor limbi slavice (din estul Eurasiei) sau uralice (din nordul Eurasiei). Altfel spus, popoare cuceritoare cu graiuri „bolovănoase”, puternice, au îngenuncheat limba latină pe oriunde au trecut. mai puțin la noi.
Româna-i veche de 1700 de ani. Și că-i veche n-ar fi cine știe ce motiv de lauri, dar e veche în acel fel în care, de-am călători în timp în Țara Românească acum 600 de ani, nu ne-ar fi deloc greu să înțelegem ce le spunea unul ca Mircea cel Bătrân ostașilor săi. Poate vă pare de la sine înțeles, dar adevărul e că foarte puține limbi din lume și-au păstrat „trunchiul” întreg. Limba lui Shakespeare sau cea a lui Napoleon nu se pot lăuda cu așa o stare de conservare.
Pitagora (580 î.H – 495 î.H), face zece referiri notabile la valorile superioare ale geţilor. În „Legea 1143” el spune: „Călătoreşte la geţi nu ca să le dai legi, ci să tragi învăţăminte de la ei. La geţi toate pamânturile sunt fără margini, toate pamânturile sunt comune, iar Homer scria; „Dintre toate popoarele geţii sunt cei mai înţelepţi.” Dacă aș fi auzit astfel de lucruri la TV și nu le-aș fi citit ca fiind însemnări cu nume de mari învățați, aș fi gândit că sânt doar protoconisme.
Există mai multe alte referiri despre strămoșii Daci și limba română notate de Platon Folozof al Greciei antice din perioada elenistă care este fondatorul academiei de la Atena, elev a lui Socrate şi profesor al lui Aristotel, surprinde cu câteva notări despre Traci, și profunzimea gândiri și zeul lor Zamolxe, Dionisie Peregrinul și alți învățați precum și arheologi și filologi ai vremii, chiar și de împăratul Iosif al II-lea care a fost denumit împărat al sfântului imperiu Roman... dar, cine să citească o astfel de postare atât de lungă, pt că în general majoritatea oamenilor citesc doar patru rânduri, și asta dacă sânt suprapuse pe o poză sau un fond colorat. Aceste texte, referințe sunt colectate din mai multe surse de pe internet și adaptate de către mine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu