29.6.23

LEGENDA MARGARETEI (sursa net)

 

Simbol al simplității, prospețimii și purității, margaretele sunt un adevărat compliment adus frumuseții.

    În creștinism, margareta este considerata a fi floarea Sfintei Maria Magdalena, fiind numita și Magdalena" sau "floarea inocenței". In sec al XV, margareta devine în iconografie și un simbol al inocenței copilului IISUS.

    O veche legendă ne spune că margaretele sunt și stelele pământului... că, acum multe mii de ani în urma, stelele trăiau pe pământ însă, într-o noapte, din motive neștiute, ele au dispărut pentru a apăria mai apoi pe bolta cerească iar în  locul lor au apărut margaretele care, de atunci sunt considerate ca fiind stele ale pământului.

    O alta legenda ne povestește despre o prea frumoasa prințesă, pe nume Margareta, o fată, de o frumusețe, sensibilitate și un farmec  cu totul aparte, care încă de la naștere a fost promisă Împăratului Florilor ca soție. Timpul trecea, și fata devenea pe zi pe trecea tot mai frumoasa iar pe la vârsta de 16 ani, ea întâlnește și se îndrăgostește de un tânăr prinț, viteaz si nespus de atrăgător... Dar împotriva dragostei lor, erau și părinții și destinul. Și pentru a lupta împotriva acestuia cei doi plănuiesc să fuga împreună și să se căsătorească, pentru că doar astfel putea scăpa de promisiunea făcută de părinți, încă de la naștere. Însă Împăratul Florilor a aflat toată tărășenia și-l provoacă pe prinț la duel. Cei doi se bat in săbii și în paloșe 3 zile și 3 nopți si, în final, prințul este ucis... speriată și îndurerata, Margareta fuge în munți, însă Împăratul Florilor se duce pe urmele ei.

    Văzând ca nu are scăpare, Margareta se roagă, plângând, că mai bine să moară decât să se căsătorească cu cel ce-i ucisese iubitul. Ruga ii este ascultată si Margareta moare, iar lacrimile-i devin șirag de perle. Îndurerat si conștient de greșeala făcută, Împăratul Florilor o transforma pe Margareta într-o floare albă, simbol al puterii destinului, inocenței, purității și iubirii, pentru ca aceasta să poată trăi veșnic fără ca cineva să o poată atinge. 

    ...De aceea , fetele și băieții rup pe rând, petalele margaretelor, așteptând ca cea din urmă să-i ofere răspunsul la întrebarea "mă iubește", "nu mă iubește?"

Niciun comentariu: